Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ελλάδα-Τουρκία: Η "άνοιξη" στον τουρισμό, είναι ένα νέο μέλλον ή ένα "διάλειμμα";

Η τρέχουσα πραγματικότητα είναι αυτή: η τουρκική αγορά αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό, ιδίως για προορισμούς που γενικώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα ως προς την προσέλκυση τουριστών από τις άλλες αγορές, όπως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επίπρόσθετα...


...οι Τούρκοι είναι καλοί πελάτες, θυμίζουν τους Έλληνες στις καλές εποχές και "δυνατοί" καταναλωτές.
Ωστόσο, είναι σαφές η κίνηση από την τουρκική αγορά, τελεί πάντα υπό μία αόρατη πλην αισθητή “δαμόκλειο σπάθη” που δεν είναι άλλη από τις εκάστοτε πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Επομένως, η επιχειρηματική απόφαση “επενδύω στην τουρκική αγορά”, δεν είναι και τόσο εύκολη, διότι δυστυχώς σε πολιτικό επίπεδο, οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα κινούνται σε άλλες σφαίρες και με άλλα κριτήρια και σκοπιμότητες. Και ειδικά η τουρκική πλευρά, το πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο της γείτονος, μας αποδεικνύει πολύ συχνά - και αρκετά ωμά - ότι οι διαχρονικές επιδιώξεις παραμένουν... ως έχουν, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις ως προς το τρέχον “κλίμα”. 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη εκείνων που θεωρούν ότι όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι επιχειρηματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όσο οι επιχειρηματικές σχέσεις εδραιώνονται σε κοινές βάσεις όπως αυτές του τουρισμού, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να δυναμιτίζεται αυτό το κλίμα, για πολιτικούς ή άλλους λόγους.
Η αίσθηση αυτή, καθίσταται ολοένα και πιο έντονη και στην Τουρκία. Η απίστευτη άνθηση του τουρκικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, όπως και η γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας, έχει διαμορφώσει νέα ισχυρά οικονομικά δεδομένα και συμφέροντα. 
Αυτά που διακυβεύονται πλέον, από τις εντάσεις και τις κρίσεις, είναι πολλά και σημαντικά. Και αυτό είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα, πλέον.

Όλα αυτά με αφορμή το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην “Καθημερινή”, εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου