- Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους και οι Ελληνες ξενοδόχοι...

...γιατί λόγω της πολιτικής που ακολούθησε το ΝΑΜΑ (National Assets Management Authority) που δημιουργήθηκε κατόπιν των εντολών της Τρόικας - κάτι σαν το αντίστοιχο Ταμείο Αξιοποίησης που έχει συσταθεί και στη χώρα μας - τα ξενοδοχεία αυτά αντί να κλείσουν, είτε παραχωρήθηκαν έναντι αφοπλιστικά ευνοικών όρων σε εταιρείες management, είτε παραμένουν στη διαχείριση αυτής της Αρχής.

Τα ξενοδοχεία αυτά δημιουργήθηκαν την εποχή των παχιών αγελάδων, της μεγάλης οικονομικής “έκρηξης” που διήρκεσε από το 2001 έως και το 2007.
Περίπου όπως έγινε και στην Ελλάδα, οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν σχεδόν όποιο επενδυτικό σχέδιο τους πήγαιναν και ιδίως ξενοδοχειακά καταλύματα. Κατασκευάστηκαν νέα ξενοδοχεία σε πολλές περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων εντελώς εκτός τουριστικής δραστηριότητας, απλά και μόνον επειδή υπήρξε χρηματοδότηση, ακόμα και σε ποσοστό 100% της επένδυσης, από τράπεζες όπως η Anglo Irish Bank!
Λίγο μετά ήρθαν οι... μέλισσες της κρίσης και αμέσως μετά η κατάρρευση της ιρλανδικής οικονομίας. Τα ξενοδοχεία πέρασαν στις τράπεζες, οι τράπεζες “διασώθηκαν” μέσω του αντίστοιχου Μνημονίου "κρατικοποίησής" τους από την Τρόικα και τώρα, πρακτικά, το NAMA, συν τοις άλλοις, είναι και ο μεγαλύτερος “ξενοδοχειακός όμιλος” της χώρας!
Η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ιρλανδίας έχει ζητήσει επανειλημμένα το κλείσιμο των ξενοδοχείων ζόμπι και την απόσυρση των περίπου 15.000 κλινών τους από την αγορά. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Το βασικό σκεπτικό φαίνεται να είναι ότι αν δεν δημιουργούν πρόσθετο κόστος και δεν επιβαρύνουν το NAMΑ, τότε σε μελλοντική φάση ανάκαμψης, τα ξενοδοχεία αυτά θα αποδειχθούν χρήσιμα περιουσιακά στοιχεία που θα συμβάλουν στην κάλυψη της προβλεπόμενης αυξημένης ζήτησης.
Αν και εφόσον έρθει αυτή, φυσικά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου