Σε κατάσταση “τραυματικού σοκ”, βρίσκεται μεγάλος μέρος του τουριστικού κόσμου, εν όψει δύο εξαιρετικά δυσμενών για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προιόντος και για τη βιωσιμότητα πολλών ξενοδοχείων, εξελίξεων. Η μία είναι η επικείμενη κατάργηση...
...του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, για την οποία ΠΟΞ, ΞΕΕ και ΓΕΠΟΕΤ τοποθετήθηκαν αναλόγως, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους και τις σοβαρότατες επιπτώσεις, κοινωνικές και οικονομικές για την ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
«Είμαστε αντίθετοι στην ολοσχερή κατάργηση των λειτουργιών του οργανισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΞΕΕ, ενώ προτείνεται «να διατηρηθεί μόνο ο τομέας των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού με αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής γι' αυτούς που δεν διαθέτουν πραγματικά πόρους για ολιγοήμερες διακοπές».
Το ΞΕΕ είναι πρόθυμο να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων εκ μέρους των ξενοδοχείων και ενδεχομένως την υλοποίησή τους με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, ώστε τα προγράμματα να τρέξουν με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να υποστηριχθεί με αυτό τον τρόπο η συνέχιση των συμβάσεων που ήδη έχουν υπογραφεί με πολλά μικρά ξενοδοχεία, τα οποία θα αναγκαστούν να κλείσουν στην περίπτωση κατάργησής τους.
Η άλλη είναι η πολύ σοβαρή πιθανότητα - κατά άλλους είναι δεδομένη - κατάργηση του ποσοστού μείωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου. Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις και τις διαρκείς πιέσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση για το τι ακριβώς θα συμβεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών “σηκώνουν τα χέρια” ψηλά και παραπέμπουν σε διευκρινίσεις εντός των επομένων ημερών.
Φαίνεται, πάντως, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για το συγκεκριμένο καθεστώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου