Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κωδικός “Αποστολή Λονδίνο”: Έξι πράγματα που μάθαμε από το crisis management (και μία υποψία)


Τι μαθαίνει κανείς στην Ελλάδα από την κατά Π. Γερουλάνο... “διαχείριση κρίσης” στο Λονδίνο (μέχρι στιγμής, φυσικά, διότι διαρκώς έχουμε εισερχόμενα): Πρώτον, ότι αν πάμε στη δραχμή, οι Έλληνες θα γίνουν φτωχότεροι κατά 20% με 30%. Χμμμ, κάτι δεν...

...του υπολόγισαν καλά διότι μέχρι τώρα, οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει μάλλον περισσότερα και οι άλλοι μισοί, θα χάσουν άλλα τόσα τους επομενους μήνες. Εκτός αν εννοούσε ότι αυτό το 20%-30% είναι πλέον των μέχρι σήμερα απωλειών, αθροιστικά, δηλαδή.
Δεύτερον, ότι αν πάμε στη δραχμή, επίσης, με την υποτίμηση θα κερδίζαμε μεν τουρίστες για ένα-δύο χρόνια, αλλά γενικά το κόστος για την κοινωνία θα ήταν δυσβάστακτο. Αυτό δεν ξέρουμε γιατί μας έκανε εντύπωση, διότι σωστό δείχνει. Τέλος πάντων, συνεχίζουμε.
Τρίτον, ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν τώρα, αλλά αργότερα, τον Σεπτέμβριο ας πούμε. Είναι λάθος λέει να ζητάει τώρα εκλογές ο... αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιον ακριβώς εννοεί; Ποια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Παπαδήμου; 
Τέταρτον, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές αλλά δεν ξέρουμε ακόμα προς ποια κατεύθυνση θα πάει. Προς τον γκρεμό ή προς το ρέμα;
Πέμπτον, ότι στην ΕΡΤ έχουν ακομα τη δεξιοτεχνία και την τεχνογνωσία να δημιουργούν αριστοτεχνικά αφιερώματα-αγιογραφήματα-λιβανιστήρια υπουργών, προσδίδοντας επικές διαστάσεις σε απλά ταξίδια εργασίας. Όπως μας είπαν συνεργάτες μας που το είδαν, σε αντίθεση με τα αεροπλάνα, η κρατική τηλεόραση δεν προειδοποιεί για “αναταράξεις” και δεν προσφέρει σακκούλες εμετού.  
Έκτον, ότι πέντε μέρες στο Λονδίνο και δη με τριήμερο ενδιαμέσως, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποχωριστεί κανείς την οικογένειά του. Για αυτό και αν δεν μπορείς να είσαι με την οικογένεια, την παίρνεις μαζί.
Έβδομον, γιατί έχουμε την υποψία ότι ο Γ.Γ. του ΕΟΤ έκανε τη “λάντζα” και την πραγματικά ουσιαστική δουλειά με τους ανθρώπους-κλειδιά της αγοράς και αυτούς που τελικά επηρεάζουν σε ικανό βαθμό τις τάσεις; Είναι σαν το παλιό ανέκδοτο για τον Στρατό. "Άλλοι κάνουν τη δουλειά και τρώνε χώμα και σ...ά και άλλοι έρχονται και κάνουν τις δεξιώσεις".
Κατά τα άλλα, ήταν πραγματικά μια εξαιρετική παρουσία, ένα εντυπωσιακό ταξίδι προβολής και δημοσίων σχέσεων, μία μοναδική ευκαιρία επίδειξης της ευφράδειας στην αγγλική - της αμερικανικής σχολής βέβαια (αυτό τo one side of the mouth και the other siede of the mouth μας άρεσε τρελά...)-  και της καλλιεπούς ρητορικής, από αυτά που πραγματικά “αναβαθμίζουν” το διεθνές προσωπικό προφίλ ενός πολιτικού και από αυτά που αξίζει τον κόπο, αξίζει τον χρόνο και το χρήμα που αφιερώνει κανείς (ως προς το δεύτερο, εν προκειμένω, το ελληνικό κράτος).
Για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε όλοι, άλλωστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου