Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σαλαμίνα 2020: Το νέο (οραματικό) project Πολιτισμού και Τουρισμού...


Λεπτομέρειες δεν μπορέσαμε να μάθουμε, βεβαίως, από τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Λουκά (και αν μάθαμε, θα “καίγαμε” την πηγή μας;) αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών για τον τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού...

...για τις οποίες ενημέρωσε επιγραμματικά τον κ. Παπαδήμο και κάποιους συνεργάτες του στο Μαξίμου, ο Π. Γερουλάνος ήταν και το νέο, οραματικό και μεγαλεπήβολο project “Σαλαμίνα 2020”. 
Όπως αποκαλύπταμε πριν ξεκινήσει το σύντομο “δράμα του παραιτημένου”, πριν από λίγες μέρες , εδώ και λίγο καιρό το σύστημα του υπουργού βρισκόταν σε αναζήτηση πρωτοβουλιών που θα έδιναν μία νέα “πνοή” στο πρόσωπό του. Για κάποιο λόγο που δεν έχουμε εξακριβώσει ακόμα - πάντως έπαιξε ρόλο και η όλη ιστορία του Μαραθωνίου - έπεσε η ιδέα της αξιοποίησης - επικοινωνιακής, θεσμικής και πολιτικής - της επετείου της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το... 2020. 
Αυτό που αυθόρμητα σκέφτεται κανείς ακούγοντας το 2020 ("ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε") δεν απασχολεί εν προκειμένω, καθώς η οραματική διάσταση και η πατρότητα της πρωτοβουλίας είναι αυτό που ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρά το... ατυχές περιστατικό στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός είχε ζητήσει προτάσεις από τους συνεργάτες του. Και εμείς, στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε και να συνεισφέρουμε πάντα σε πρωτοβουλίες που έχουν όφελος και για την πατρίδα και για τον Τουρισμό, σας αποκαλύπτουμε ορισμένες από τις βασικές, αυτές προτάσεις που θα του παρουσιαστούν αυτές τις μέρες.
Μεταξύ άλλων:
  • Σχεδιασμός ειδικού υλικού προβολής της επετείου, με καλλιτεχνική αφίσα, banner και λογότυπο. 
  • Δημιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού, με ιστορικό και αναπαράσταση της Ναυμαχίας, με ιστορικά στοιχεία και καταθέσεις ειδικών και με έμφαση στη σημασία της για τον Δυτικό Πολιτισμό και κατά προέκταση και με την Ευρωπαική ιστορία.
  • Διοργάνωση Διεθνούς Ημερίδας και Συνεδρίου, με αντικείμενο ακριβώς την ιστορική αλλά και πολιτική και οικονομική διάσταση και τους συμβολισμούς της Ναυμαχίας και των επιδράσεών τους στον ρου της ιστορίας. θα προσκληθούν οι καλύτεροι ειδικοί επί της συγκεκριμένης Περιόδου .
  • Εξωραισμός και ανάδειξη των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων (μεταξύ μας, ακούμε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση) και το εκτιμώμενο σημείο του θρόνου του Ξέρξη, στο όρος Αιγάλεω.
  • Στοχευμένη εκστρατεία προβολής και προώθησης της επετείου, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικανικής Ηπείρου. Πιθανότατα και με κινούμενη "έκθεση", υλικού και ευρημάτων.
  • Ειδική πρόσκληση, φιλοξενία και ξενάγηση (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) στον φυσικό χώρο του ιστορικού γεγονότος, Σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών και Σχολών Πολεμικού Ναυτικού από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Είναι γνωστό ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διδάσκεται ως ξεχωριστό παράδειγμα σε πολλές τέτοιες Σχολές.
  • Διεθνής Διαγωνισμός μεταξύ ξένων μαθητών Κλασσικών Σπουδών με θέμα τη Ναυμαχία και τη σημασία της για τον σύγχρονο Δυτικό Πολιτισμό και την θεμελίωση της Ευρωπαικής Κοινοπολιτείας. Οι πέντε καλύτερες εργασίες θα βραβευτούν σε ειδική τελετή στην Αθήνα, ενώ οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα φιλοξενηθούν για μία εβδομάδα σε ελληνικό προορισμό της επιλογής τους.
Αυτά τα βασικά προς το παρόν. Υπάρχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά θα τις δούμε αργότερα και στην πορεία.
Μην χαλάμε και κάποιες ευρηματικές εκπλήξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου