Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γκολφ: Κίνητρα από τη μία (πολυνομοσχέδιο), ασάφειες και αντικρουόμενες διατάξεις από την άλλη (Χωροταξικό)


Ο... "σχιζοφρενικός" χαρακτήρας της κυβέρνησης των ημερών μας, είναι εμφανής πια σε διάφορες παρεμβάσεις και λειτουργίες της. Επί του Τουρισμού, όμως, δυστυχώς εντοπίζονται το διάστημα αυτό τα πλέον χαρακτηριστικά της παραδείγματα. Από τη μία πλευρά, στις διατάξεις...

...που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για θέματα του τομέα τουρισμού, όπου προστέθηκαν και ορισμένες ρυθμίσεις επί ζητημάτων προώθησης και χωροθέτησης επενδύσεων, υπάρχει μεταξύ άλλων και μία διάταξη που προσθέτει ένα ακόμα κίνητρο για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ. 
Συμπληρώνοντας τον ν. 4002/2011, προσθέτει εδάφιο που αναφέρει ότι εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ 18 οπών τουλάχιστον, και εφόσον ο συντελεστής δόμησης που πραγματοποιείται δεν υπερβαίνει το 0,05, το ποσοστό των δυνάμενων να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προσαυξάνεται σε 75% της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
Αυτό το κίνητρο, υπήρχε σε σχετική παραλλαγή στις πρώτες ρυθμίσεις των πρώτων σχεδίων για τα σύνθετα τουριστικά καταλύμματα τα οποία είχαμε αρχίσει να αποκαλύπτουμε από τον Δεκέμβριο του 2010(!), αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε μαζί με άλλες διατάξεις που υπήρχαν για τα γκολφ.
Από την μία πλευρά, λοιπόν, το κίνητρο αλλά από την άλλη, στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που εμφάνισε το ΥΠΕΚΑ και το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, υπάρχουν πολλές προβλέψεις και αναφορές στα γήπεδα γκολφ, από τις οποίες, όμως, οι μισές είναι ασαφείς, οι υπόλοιπες... ελαφρώς αντικρουόμενες!
Για να δώσουμε ένα μικρό δείγμα: 
όπως επισημαίνει και σε επιστολή του προς τους αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς το Δ.Σ. του Γκολφ Γλυφάδας, στο Σχέδιο, η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ καθορίζεται στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και εντός παρενθέσεως αναφέρονται διάφορα μέρη της Ελλάδος. 
Δε διευκρινίζεται εάν η παράθεση αυτή είναι ενδεικτική ή αποκλειστική. Για παράδειγμα, η Κρήτη παρουσιάζεται σαν μεγάλο αστικό κέντρο ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Κέρκυρα χωρίς να διευκρινίζεται εάν η αναφορά αυτή ισχύει και για τους 4 νομούς της. 
Δε διευκρινίζεται εάν αφορά στην ευρύτερη περιοχή των αστικών κέντρων ή και σε εκτός σχεδίου περιοχές μακριά από τα Αστικά Κέντρα. Θα έπρεπε να αναφέρονται ποια αστικά κέντρα. Περαιτέρω, προτείνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με τουριστικά καταλύματα και οργανωμένους υποδοχείς. Δεδομένου όμως ότι από άλλες διατάξεις του εν λόγω σχεδίου προκύπτει ότι στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές τα νέα τουριστικά καταλύματα θα επιτρέπονται μόνο εντός οργανωμένων υποδοχέων, άρα επιτρέπει τη δημιουργία νέων γηπέδων αποκλειστικά σε αυτές τις περιοχές. 
Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη νέων γηπέδων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ετήσια λειτουργία και αναβάθμιση υφιστάμενων και νέων καταλυμάτων σε περιοχές που διατηρούν ακόμα την ταυτότητα και τον πλούτο του φυσικού και πολιτιστικού τους περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου