Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ουκρανία: "Ακέφαλο" το Προξενείο Κιέβου από το 2009 και επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης


- Επιστολή καταπέλτης του Πρέσβη σε ΥΠΕΞ και ΥΠΠΟΤ
- Ακόμα οφείλουν τις περυσινές αποδοχές ΥΠΕΞ και... ΕΟΤ(!;)
- Πρόβλεψη για σχεδόν διπλασιασμό της κίνησης φέτος

Έξυπνο - και βολικό - το επικοινωνιακό εύρημα της μετάβασης- αστραπής στο Κίεβο στην Ουκρανία. Ωστόσο, μιας και θα βρίσκεται εκεί, εμείς να ελπίζουμε ότι έχει και κάποια απάντηση, μέσω ΥΠΕΞ, στις αγωνιώδεις ενημερώσεις του πρέσβη μας στην Ουκρανία...

...Γ. Γεωργούντζου, ο οποίος έχει κρούσει τον “κώδωνα του κινδύνου”, ως προς την επείγουσα κάλυψη των επιτακτικών αναγκών στελέχωσης του Προξενικού Γραφείου στο Κίεβο, εδώ και δύο εβδομάδες.
Να επισημάνουμε εδώ, ότι από πέρυσι έχει υπάρξει μία κατά γενική ομολογία θεαματική μεταβολή προς το καλύτερο της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των προξενικών αρχών στην Ουκρανία, κυρίως σε σύγκριση με την απελπιστική κατάσταση που επικρατούσε παλαιότερα. 
Σημειώνεται ότι από 85.000-90.000 επισκέπτες πέρυσι, φέτος αναμένεται περαιτέρω σημαντική αύξηση σε 140.000-150.000. Προβλέπεται δηλαδή σχεδόν διπλασιασμός των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων.
Σε επιστολή του της 12ης Μαρτίου, η οποία εστάλη στο ΥΠΕΞ και κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΠΟΤ και στον ΕΟΤ, ο πρέσβης υπογραμμίζει ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά η ολοένα εντεινόμενη ζήτηση που υπάρχει για Ελλάδα από την ουκρανική αγορά - tour operators, τουριστικά γραφεία και μεμονωμένοι πολίτες - απαιτούνται τρείς κινήσεις:
  • Πρώτον,  απόσπασης δύο, τουλάχιστον, έμπειρων διοικητικών υπαλλήλων (“με άμεπτο υπηρεσιακό ήθος και επαγγελματική επάρκεια”) ένας για έξι μήνες και ένας για τέσσερις.
  • Δεύτερον, έγκριση 16.800 ευρώ για εποχιακή απασχόληση 8 φοιτητών για τους έξι μήνες της θερινής περιόδου.
  • Τρίτον, έγκριση ποσού 2.400 ευρώ για συμπλήρωση αμοιβής δύο πτυχιούχων που απασχολούνται από ετών στο Προξενικό Γραφείο και έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην υποδοχή και εξέταση αιτήσεων.

Μιλάμε, δηλαδή, για ένα κόστος μικρότερο των 20.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα εισέπραξε το Προξενείο το 2011; Μόλις 1.211.950 ευρώ και 50 λεπτά!
Ο πρέσβης τονίζει ότι οι εγκρίσεις και τελικές αποφάσεις της κεντρικής υπηρεσίας θα πρέπει να γίνουν εντός του Μαρτίου, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα ο σχετικός μηχανισμός.
Αυτά ως προς τα διαδικαστικά. Στην επιστολή υπάρχουν και δύο έξοχα σημεία ελληνικού κρατικού σουρεαλισμού: 
  • Το γεγονός ότι το Προξενικό Γραφείο στο Κίεβο, το σημαντικότερο στην Ουκρανία, δεν έχει φυσικό προιστάμενο από τον Οκτώβριο του 2009!!!
  • Το γεγονός, επίσης, ότι λογω της αδυναμίας συνεννόησης πέρυσι, να μην έχουν καλυφθεί ακόμα σήμερα, από το ΥΠΕΞ και από τον ΕΟΤ (ποιος είχε δεσμευτεί για αυτό, φίλτατοι του ΕΟΤ και με ποιου εντολή;) οι αμοιβές του εποχιακού προσωπικού και να παραμένει ένα ποσό ύψους 4.950 ευρώ! Το οποίο ο πρέσβης δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να καλύψει από την τσέπη του (!) εφόσον χρειαστεί.

Χρηματιζόμενοι και χρηματοδοτούντες...
Και όπως πολύ ορθά το θέτει, κατά την άποψή μας, “η κατ’ αξιωματική παραδοχή, δίκαιη Υπηρεσία  δεν θα επιτρέψει ή ανεχθεί, δια παραλείψεως των οφειλόμενων ενεργειών της, την άκρως επικίνδυνη διολίσθηση από τους υπαλλήλους που χρηματίζονται δια της Υπηρεσίας στους υπαλλήλους που χρηματοδοτούν την Υπηρεσία” (ίσως και η ατάκα της χρονιάς, μέχρι τώρα...)
Επομένως, παρακαλούμε... τηλεγραφήσετε, όπως “κλείνει” και η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου