Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ: "Βγάζει" προς αξιοποίηση την Κασσιώπη, αλλά με τι επενδυτικό πλαίσιο;


- Ασαφές αν ο διαγωνισμός αφορά αξιοποίηση της έκτασης ως σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή απλά ως... "παραθεριστικής" κατοικίας 

Χαρήκαμε και εμείς που πρωί-πρωί μας έστειλε συνεργάτης από την αλλοδαπή,  την καταχώρηση στους Financial Times για την έκταση στην Κασσιώπη Κέρκυρας. “Επενδυτές για τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες προσδοκά να προσελκύσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου”, είναι η πρώτη σκέψη. Αλλά μέσως μετά...

...ήρθαν τα ερωτήματα.
Κατ΄αρχάς η έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της έκτασης των 500 στρεμμάτων - ταυτόχρονα με ανάρτηση στο site του Ταμείου αλλά και με καταχωρήσεις σε μεγάλα οικονομικά και επενδυτικά έντυπα, όπως οι Financial Times -  με ποιο ακριβώς θεσμικό πλαίσιο υλοποιείται;
Με αυτό το “παραθεριστική”, τι εννοεί το Ταμείο; Τουριστική κατοικία όπως στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ή απλώς “παραθεριστικές” κατοικίες, βάσει υφιστάμενου συντελεστή δόμηση και ό,τι προβλέπεται από τα ισχύοντα;
Διότι αν εννοεί τουριστική κατοικία όπως στο νέο προιόν που είναι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τότε προφανώς γνωρίζουν ότι οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους θεσμοθετήθηκαν μόλις προ ημερών - επτά μήνες από της ψήφισης του Νόμου και δύο μήνες από τη Δημόσια Διαβούλευση - από το υπουργείο του κ. Γερουλάνου...
Αν εννοούν παραθεριστική, όπως εξοχικά, βίλλες και τέτοια, τότε δεν μιλάμε ακριβώς για αξιοποίηση ακινήτου του Δημοσίου αλλά για παραχώρηση μέσω του δικαιώματος “Επιφάνειας” μίας μοναδικής έκτασης.
Ο διεθνής διαγωνισμός, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διάθεσης του δικαιώματος επιφανείας, που μπορεί να εκτείνεται χρονικά μέχρι τα εκατό (100) έτη. Η διάθεση θα γίνει με απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας που θα συσταθεί από το Ταμείο και στην οποία, το Ταμείο θα συνεισγέρει το δικαίωμα επιφάνειας.
Το ακίνητο, βάσει των ίδιων ανακοινώσεων, προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις / υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής. 
Το ΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου.
Για την έκταση: Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 500 περίπου στρεμμάτων, στα βόρειο-ανατολικά παράλια της Κέρκυρας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και σε απόσταση μόλις 38 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.
Το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας που δεν έχει μείνει ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτη. Με δεδομένο ότι στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild, η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές”, λέει το Ταμείο. 
Στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την 10η Απριλίου 2012 και να αποδείξουν ότι πληρούν τα οικονομικά και νομικά κριτήρια που αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. 
Όσοι προ-επιλεγούν θα πρέπει να καταθέσουν Δεσμευτική Προσφορά σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εταιρεία Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία στο www.hradf.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου