Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού: Βάλλεται πανταχόθεν το... "πόνημα"!


Ετοιμάζαμε άλλον έναν εξάψαλμο για την άλλη πολιτική “ήττα” που έχει υποστεί ο τομέας Τουρισμού εντός των κυβερνητικών ακροβατισμών, με το συνονθύλευμα διατάξεων και ρυθμίσεων, ατάκτως ερριμμένων σε αυτό που κατά το ΥΠΕΚΑ αποτελεί αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Μας πρόλαβαν οι...

... Ο. Κεφαλογιάννη και Κ. Μητσοτάκης που προχώρησαν χθες σε μία αρκετά εμπεριστατωμένη - για πολιτικούς εννοείται- ανάλυση των βασικών σημείων του πονήματος.
Οπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, το Σχέδιο που παρουσιάστηκε σε Δημόσια Διαβούλευση 10 μόλις ημερών, προέκυψε “χωρίς επί της ουσίας να τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου χωροταξικού, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, χωρίς να έχει παραληφθεί επίσημα από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, χωρίς να συνοδεύεται έστω από χάρτη που να αποτυπώνει τις νέες ρυθμίσεις και με προβλέψεις αντικρουόμενες ακόμα και σε σχέση με πρόσφατα νομοθετήματα όπως ο ν. 4002/11, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έσπευσε να το θέσει σε «διαβούλευση» ελάχιστων ημερών”. 
Και είναι έτσι ακριβώς.
Ως προς τις διατάξεις, σύμφωνα με τους βουλευτές, το Ειδικό Χωροταξικό που παρουσιάστηκε έχει “επίσης σοβαρά προβλήματα”: 
  • θολώνει το τοπίο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, 
  • προβλέπει ασαφή εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης, όπως τους «Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων» την ώρα που ήδη υπάρχουν άλλα, όπως οι ΠΟΤΑ και ΠΕΡΠΟ, 
  • προβλέπει την κατασκευή εμπορικών κέντρων σε λιμάνια που κινδυνεύουν να ακυρώσουν τα οφέλη της κρουαζιέρας σε τοπικές κοινωνίες, ενώ 
  • προβλέπει την «τουριστική εκμετάλλευση» όλων αδιακρίτως των βραχονησίδων, χωρίς σχέδιο και χωρίς περιορισμούς.  

Μετά, κατά το σύνηθες, ρίχνουν κάποια αντιπολιτευτικά σχόλια και πολιτικές επισημάνσεις και καταλήγουν καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία και να μην προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του.
Αυτό που προσθέτουμε εμείς είναι ότι και οι κύριοι τουριστικοί φορείς είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με το Σχέδιο και πιέζουν για την  εκτεταμένη και εκ βάθρων επανεξέτασή του.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου