Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανακεφαλαίωση MITT 2012: Πρόσωπα και πράγματα από τη μεγάλη ρωσική αγορά


- Με καλή πλην "συγκρατημένη" αύξηση, μέχρι στιγμής, η κίνηση
- "Σβήνει" ο θρύλος του "λεφτά" Ρώσου τουρίστα
- Γιατί "άσπρισε" ο Π. Τατούλης;
- Μόνος αλλά... Κολέτσος
- Μπορίς, "ο τρομερός"

Να κλείνουμε και τις αναφορές μας στη μεγάλη ρωσική αγορά, στην οποία έχουν στραφεί οι ελπίδες και οι προσδοκίες πολλών διεθνών προορισμών και εν προκειμένω, πολλών ελληνικών προορισμών και επιχειρήσεων. Είναι όμως έτσι; Θα...

...καλύψει η ρωσική αγορά τις απώλειες από τις άλλες μεγάλες παραδοσιακές μας “δεξαμενές” προέλευσης τουριστών; 
Η αλήθεια είναι ότι ως προς τους αριθμούς, αυτό είναι δύσκολο. Τώρα τελευταία, μάλιστα, φαίνεται ότι γίνεται δύσκολο και ως προς τα έσοδα.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, οι συενργάτες μας επέστρεψαν από τη ΜΙΤΤ με τα ακόλουθα στοιχεία, σχόλια και παρατηρήσεις.
Ως προς τη ζήτηση στη Ρωσία και την εξέλιξη της κίνησης:
  • Η περίοδος θα κινηθεί θετικά. Το πόσο θετικά θα κριθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα - οι απεργίες, οι αναταραχές και τα επεισόδια, ξενίζουν και φοβίσουν τους Ρώσους - καθώς και από τον βαθμό αποτελεσματικότητας και ανταπόκρισης των προξενικών μας αρχών στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων. Οι διαβεβαίωσεις ότι όλα είναι έτοιμα και θα πάνει καλά, απομενει να αποδειχθούν στην πράξη. Οι πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις που έχουμε τοποθετούν την αύξηση, φέτος στην ευρύτερη γειτονιά του 20%.
  • Αναμένεται και φέτος “πόλεμος τιμών” από συγκεκριμένους tour operators, όπως ο Biblio, αλλά δεν είναι αυτή στιγμή ορατή η έκταση και η ένταση αυτής της πρακτικής. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των τουριστικών γραφείων που έχουν αιτηθεί διαπίστευσης από τις ελληνικές αρχές, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τις οφειλές που παραμένουν “ανοικτές” προς ελληνικά ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία από δύο κυρίως tour operators, χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο “σημάδι” κινδύνου.
  • Μεταβάλλεται η ποιοτική σύνθεση του ρεύματος απο Ρωσία. Από πέρυσι παρατηρείται σημαντική αύξηση επισκεπτών μέσων και χαμηλών εισοδημάτων, έναντι εκείνων των υψηλότερων εισοδηματικών τάξεων και καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών, για τους οποίους ορισμένοι επιχειρηματίες μιλούν ακόμα και για μείωση. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που είχαμε για τον “Ρώσο τουρίστα”, δεν ανταποκρίνεται πλέον στους θρύλους και στους μύθους του παρελθόντος...

Ως προς τις παρουσίες στην έκθεση:
Διόροφος ο... Μπορίς ο
τρομερός, σκέτος...
κολοσσός τα Mitsis
  • Καλό, φωτεινό και ποιοτικό το ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, το οποίο κατάφεραν να στηθεί με... "ακροβατικά" τα στελέχη του Γραφείου ΕΟΤ Μόσχας και  με τη διευκόλυνση τουριστικού επιχειρηματία. Ωστόσο, μεγαλύτερη “άπλα” από όση χρειαζόταν και έλλειψη διακριτής σήμανσης των περιοχών. Υπήρχαν στιγμές που “άδειαζε” από κόσμο, ο οποίος γενικά ήταν αισθητά λιγότερος από πέρυσι.
  • Παρακειμένως, τα μεγαθήρια των εκτός εθνικού περιπτέρου συμμετοχών. Εντυπωσιακός και... διόροφος ο Mouzenidis Travel, αρχαιοπρεπής ο Mitsis Hotels Group, αισθητικά διαφοροποιημένη η Grecotel. 
  • Αισθητικά διαφοροποιημένη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία άφηνε άναυδους όσους την ανακάλυπταν. Μέχρι και ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης,άσπρισε” και κοντοστάθηκε όταν αντίκρυσε το περίπτερο, αφού δε προηγουμένως είχε διασχίσει το εθνικό για να το βρει...

H... εξωτική
Πελοπόννησος
Και κάποια πρόσωπα:
  • Ο Μπορίς Μουζενίδης αποδεικνύεται “εθνικό κεφάλαιο” στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η δυναμική και η επιθετικότητα με την οποία κινείται επιχειρηματικά, “υπερχειλίζει” προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και δεν διστάζει να βάζει “πλάτη” αλλά και χρήμα για να διευκολύνει αλλά και να προκαλέσει καταστάσεις.
  • Ο Γενικός Γραμματεάς του ΕΟΤ, Γ. Κολέτσος, που αισθάνθηκε ιδιαίτερη... μοναξιά ως μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση, μίας εκ των σημαντικότερων αγορών για τον Ελληνικό Τουρισμό! Έως εκεί που έφθανε και μπορούσε, θεσμικά, τα έβγαλε πέρα μία χαρά. Το τι άκουσαν οι Π. Γερουλάνος και Γ. Νικητιάδης, δεν λέγεται, ούτε γράφεται ακριβώς.
  • Μας τρέλανε το ανοικτό ροζ πουλοβεράκι του Δ. Ψωμιάδη στην ανεπίσημη συνάντηση με Ρώσους δημοσιογράφους.
  • Συμπαράσταση στον Θοδωρή, ο οποίος απο κεκτημένη ταχύτητα επιχείρησε, περιχαρής και ανέμελος, να μπει στη Ρωσία μία μέρα νωρίτερα από ό,τι έγραφε η visa του! Εκρατήθη επί 10ωρο σε ειδικό χώρο του Σερεμέτγιεβο, αλλά με όλα τα κομφόρ και δίμετρες αξιωματικούς του Ρωσικού “Αλλοδαπών” να τον επιβλέπουν, ενώ η συμβία του Βίκη, ξεροστάλιαζε από έξω, στο χώρο παραλαβής αποσκευών, φανταζόμενη τα... βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν οι Ρώσοι τον σύζυγο. Ξεκίνησε πάντως και “ρεμπέτικο”: "Στου Σερεμέτγιεβο τη γυριστή, πιάσανε τον Θοδωρή, έναν άντρα δύο μέτρα, τίμιο και μπεσαλή, κάτσε μέσα του λέει η ξανθή, για να δούμε τι θα βγει..."
   Ταύτα και του χρόνου με υγεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου