Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΠΟΤ: Καλό 4μηνο αλλά η Ευρώπη ουραγός


Ανοδικά κατά 7%, κινήθηκαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο α΄ τετράμηνο του 2010, φθάνοντας τα 258 εκατομμύρια, με την Ευρώπη, όμως, ουραγό στην ανάπτυξη και τη Ν. Ευρώπη, ακόμα, σε αρνητικό έδαφος...

...σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Η βελτίωση επιβεβαιώνει την τάση ανάκαμψης που εμφάνισε η αγορά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και  σημειώθηκε παρά τις δύσκολες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η κρίση στις αερομεταφορές μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία. 

Η ηφαιστειακή τέφρα που οδήγησε στο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για αρκετές μέρες επιβράδυνε τους ρυθμούς αύξησης των διεθνών αφίξεων τον Απρίλιο, οι οποίες, ωστόσο, κατέγραψαν άνοδο 3% σε διεθνές επίπεδο, για 7ο συνεχόμενο μήνα. 
Μολονότι οι ρυθμοί ανάκαμψης συνολικά ανεβάζουν ταχύτητα, οι διαφορές ανά περιοχή είναι μεγάλες. Οι ρυθμοί ανάκαμψης στη Μέση Ανατολή εμφάνισαν άνοδο 33%, ενώ στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού 12%. Η Αφρική 7%, οι ΗΠΑ 6% και τέλος η Ευρώπη 0,3%, που είχε και την πιο χαμηλή απόδοση.
Η Νότια Ευρώπη που ακόμα δε φαίνεται να βρίσκει το δρόμο στην ανάκαμψη δέχθηκε επιπλέον πλήγμα από την κρίση της τέφρας τον Απρίλιο.
Για το σύνολο του έτους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα παρουσιάσουν άνοδο μεταξύ του 3% και του 4%, καθώς η τουριστική βιομηχανία θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της διεθνούς οικονομίας αλλά και από μία σειρά σημαντικών γεγονότων, όπως οι χειμερινοί ΟΑ στο Βανκούβερ, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική, η διεθνής έκθεση στη Σανγκάι και οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Ινδία. 
Δυστυχώς, βεβαίως, ο τουρισμός δεν έμεινε αλώβητος και από τις φυσικές καταστροφές, φέτος, όπως οι σεισμοί στην Αιτή, στη Χιλή, στη Γουατεμάλα και την νότια Καλιφόρνια, αλλά και πλημμύρες στο Περού και σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.
Τουριστική Εμπιστοσύνη
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία του τετραμήνου και η αισιοδοξία της αγοράς για τη φετινή πορεία του τουρισμού, αποτυπώθηκαν και στο δείκτη τουριστικής εμπιστοσύνης του ΠΟΤ, όπου το 50% των ειδικών που συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης της  περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου τη χαρακτήρισε “καλή” ή “πολύ καλύτερη”.
Το ποσοστό είναι σαφώς βελτιωμένο συγκριτικά με το 34% για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009, ενώ η αξιολόγηση είναι η πιο θετική από την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2008.
Προβληματισμός για φόρους
Παρά τις ευοίωνες προβλέψεις, οι προκλήσεις για την τουριστική αγορά παραμένουν, καθώς η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται όπως και τα δημόσια ελλείμματα των χωρών. Τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη για την αντιμετώπιση των χρεών δεν είναι πάντα ευνοϊκά για τον τουρισμό. Ειδικά η αύξηση των φόρων, όπως αναμένεται να κάνουν η Βρετανία και η Γερμανία προβληματίζει τους ειδικούς για τυχόν επιπτώσεις στην ανάπτυξη. 

Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου