Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Γ. Ρέτσος: Παγιώνονται πλέον οι απώλειες στις κρατήσεις!


- "Χάνεται" και το διάστημα μέχρι τις εκλογές
- Υπό κατάρρευση η ξενοδοχειακή αγορά στην Αθήνα
- Στον ΟΜΕΔ η διαπραγμάτευση για την εργασιακή σύμβαση
Γ. Ρέτσος

Την καθοριστική όσο και ιδιαίτερα ανησυχητική καμπή που η υστέρηση στον ρυθμό των κρατήσεων παγιώνεται σε οριστικές απώλειες, έχει περάσει πλέον ο ελληνικός τουρισμός, ως αποτέλεσμα της εικόνας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που δίνει η Ελλάδα από τις 6 Μαίου. Όπως ανάφερε χθες ο...

...Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της ΠΟΞ, το διάστημα που διανύουμε στην έναρξη της θερινής περιόδου, βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, στα συστήματα των ξενοδοχείων εισέρχονται περί τα τρία εκατομμύρια κρατήσεις. 
Αυτή τη στιγμή, το “έλλειμμα” φθάνει στις 1,8 εκατ. κρατήσεις, ενώ η μείωσή τους, ανάλογα με τον προορισμό κυμαίνεται από 30% έως και 50%, στοιχείο που δίνει και το “στίγμα” για το υπόλοιπο της περιόδου και τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο, το “στοίχημα” είναι να δούμε τη ροή των κρατήσεων μετά τις εκλογές, ενώ υπενθύμισε ότι κάθε μείωση στα έσοδα της τάξης του 10% αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 70.000 θέσεων εργασίας.
Σχολιάζοντας πάντως τη γενικότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, λόγω της φημολογίας και των πληροφοριών που αναπαράγουν χιλιάδες δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι δέχονται πλέον ερωτήματα του τύπου “θα υπάρχει πρωινό;”, “θα μπορώ να βάλω καύσιμα;”, “θα μπορούμε να βγάλουμε λεφτά από τα ATMs;”!
Όλο αυτό το κλίμα, όπως είπε, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για το κλείσιμο της χρονιάς, η οποία μοιάζει με “ζαριά” καθώς μπορεί να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα ή να βιώσουμε φάση ισχυρής ανάκαμψης.
Τα Εργασιακά
Μία συμφωνία  «που να κάνει βιώσιμη την επιχείρηση και να μην απαξιώνει τον εργαζόμενο» είναι ευθύς εξ’ αρχής ο στόχος της Ομοσπονδίας, στο ζήτημα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου με τους ξενοδοχουπαλλήλους, με ισχύ από την 1η Μαίου (όχι αναδρομικά δηλαδή) έως και το τέλος του 2013.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, τις επόμενες μέρες ξεκινά η διαπραγμάτευση μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στην οποία οι Ξενοδόχοι προσέρχονται με μία πρόταση για μείωση 18% των βασικών αποδοχών και επαναπροσδιορισμό ορισμένων επιδομάτων. Η αρχική πρόταση, δηλαδή, προβλέπει, αθροιστικά, μια μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών κατά 25%-30%
Οι βασικοί μισθοί στον ξενοδοχειακό κλάδο κυμαίνονται από 970 ευρώ μικτά στην υψηλή κατηγορία έως 840 ευρώ στη χαμηλή.
Η Αθήνα
Στα 25 ξενοδοχεία και πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας φθάνουν πια οι απώλειες για τον τουρισμό της Αθήνας από την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα τα τελευταία τρία χρόνια. Για πρώτη φορά μάλιστα, υπάρχουν ξενοδοχεία στην Αττική που θα περάσουν σε εποχιακή λειτουργία, προκειμένου  να παραμείνουν βιώσιμα, ενώ αντιπροσωπευτικά της όλης κατάστασης είναι τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου -Απριλίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας έπεσε κάτω από 50%, στο 46,9%, εμφανίζοντας μείωση 13,8%, όταν οι ανταγωνίστριες πόλεις είναι πολύ πιο πάνω από το 60%. Το ίδιο διάστημα η μέση τιμή δωματίων μειώθηκε κατά 5,7% στα 87,8 ευρώ από 93,1 ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο υποχώρησαν κατά 18,7%, στα 41,2 ευρώ από 50,7 ευρώ που ήταν το 2011. 
Αντίθετα η Κωνσταντινούπολη έχει μέση τιμή δωματίου στα 135,2 ευρώ και έσοδο ανά δωμάτιο 93 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου