Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η συμφωνία Προγραμματικής Σύγκλισης και ο τουρισμός

- Μία πρώτη διαπίστωση: Αμέσως και εμμέσως στην "ατζέντα" ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις του
- Αναμένονται οι πράξεις...




Όλως τυχαίως και συμπτωματικώς, την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, εμείς ρίχναμε μία ματιά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για να τις “φρεσκάρουμε” λίγο. Και αφού και η υπουργός Όλγα...

...όπως μαθαίνουμε, ευρισκόμενη στο υπουργείο το πληροφορήθηκε, ε, έχουμε και εμείς χρέος να κάνουμε μία πρώτη επισήμανση, παρότι, Σάββατο μεσημέρι με 35+ βαθμούς είναι.
Πρώτη, επιφανειακή και ευχάριστη διαπίστωση; Η προγραμματική συμφωνία έχει ειδικές και συγκεκριμένες αναφορές στον Τουρισμό, ενώ εμμέσως περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα που ενδιαφέρουν τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικές επενδύσεις.
Επιγραμματικά και συνοπτικά, σταχυολογούμε (σε παρένθεση η διατύπωση στη συμφωνία):
  • ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα”. Πρώτο και καθοριστικό βήμα, πολύ σημαντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις και αν εφαρμοστεί και άμεσα, θα έχει και ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπτο εν μέσω τουριστικής περιόδου!
  • “Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο”. Απομένει να δούμε την εξειδίκευση του Τέλους, που έχει “τσακίσει” τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα, παρά τον υπολογισμό του μέσω της εξαίρεσης ποσοστού επί των κοινόχρηστων χώρων.
  • Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων ( ενέργεια, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, ναυτιλία). Ενίσχυση της Περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργία τοπικών συμφωνιών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά προϊόντα- τουρισμός – πολιτισμός)”. Αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Το πρώτο, δεν μας εντυπωσιάζει, το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά απλά... μας αρέσει να το διαβάζουμε. Το “τρίπτυχο” περιφερειακής διάστασης, όμως, είναι κορυφαία παρέμβαση και ελπίζουμε να τηρηθεί και να υποστηριχθεί στο ακέραιο!
  • Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποδέσμευση και αξιοποίηση (και όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (τίτλοι, χρήσεις γης συντελεστές δόμησης, μορφές χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης). Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα εναρμονίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Παράλληλα διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύνδεση στρατηγικών παρεμβάσεων με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή”. Όλο αυτό “παίζει” με επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, αξιοποίηση ακινήτων, χωροταξικό. Λίγο “πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως εριμμένα” μοιάζει, αλλά αν απομονώσει κανείς τα βασικά του στοιχεία, διαφαίνεται ελπίς...
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά από την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών με διάφορους πρόσφορους τρόπους: Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του «εργαλείου ρευστότητας», της αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων κλπ”. Δεν χρειάζεται άλλα σχόλια...
  • Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου”. Ομοίως, τα σχόλια περιττεύουν, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οφειλές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις από επενδύσεις που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσω Αναπτυξιακού, από επιστροφές ΦΠΑ, οφειλές από προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού κοκ, αφετέρου δε, υπάρχουν και οι οφειλές του ΕΟΤ, προς media, εκδοτικά συγκροτήματα, κατασκευαστές περιπτέρων κ.λπ..
Αυτά προς το παρον, ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου