Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σαντορίνη: Με μειωμένες πληρότητες τα κρουαζιερόπλοια


Με σημαντικά λιγότερους επιβάτες έρχονται τα κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη σε σύγκριση με πέρυσι. Όπως διαβάζουμε στο atlantis, η μείωση είναι γύρω στο 30% ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζει και το 40%. Σήμερα...
 
...αναμένονται 5 κρουαζιερόπλοια και σε όλα οι πληρότητες είναι μειωμένες. 
Είναι ένα θέμα που το έχουμε επισημάνει ξανά, αλλά φαίνεται ότι φέτος θα πρέπει να μας απασχολήσει σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια. Συνήθως μιλάμε και αναφερόμαστε σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και αυτόν τον αριθμό εκλαμβάνουν οι περισσότεροι ως τον πλεον ενδεικτικό του αν πάει καλά η αγορά κρουαζιέρας ή όχι.
Οι γνωρίζοντες την αγορά και τις “παράπλευρες” οδούς των στατιστικών, επισημαίνουν ότι υπάρχουν άλλες δύο παράμετροι που δεν γίνεται να αγνοούνται: η πληρότητα κάθε κρουαζιερόπλοιου αλλά και ο αριθμός των επιβατών, ως ποσοστό επί του συνόλου, που αποβιβάζεται για επίσκεψη σε κάθε λιμάνι- προορισμό.
Αν για παράδειγμα βγαίνει ο Π. Γερουλάνος - τυχαίο το παράδειγμα - και υποστηρίζει ότι μία χρονιά είχαμε αύξηση 10% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων αυτό αναμφισβήτητα ακούγεται θετικό. Αν, όμως, το σύνολο των επιβατών σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια είναι μικρότερο ή οριακά αυξημένο από το αντίστοιχο στο συγκρινόμενο διάστημα, τότε δεν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη.
Ομοίως, όταν υπολογίζουμε αφίξεις μέσω κρουαζιερόπλοιων, δεν θα πρέπει να μένουμε μόνον στον αριθμό των επιβαινόντων αλλά στον αριθμό των επιβατών που αποφασίζουν να αποβιβαστούν και να επισκεφθούν τον προορισμό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου