Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΑΑ: Αύξηση 11,6% των επιβατών με προορισμό διαμονής την Αθήνα

- Στο διάστημα Μαίου-Αυγούστου

Καιρό, πολύ καιρό, είχαμε να δούμε ανακοινώσεις του ΔΑΑ για την εξέλιξη της κίνησης στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Αεροδρομίου, η εξέλιξη της θερινής κίνησης κατά την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου 2013 δείχνει αυξητική τάση του συνόλου των ξένων επιβατών, οι οποίοι, φθάνοντας...

 
...τα 1,7 εκατομμύρια, ξεπέρασαν τα περυσινά επίπεδα κατά 6,5% (συνολικά, επιβάτες με προορισμό την Αθήνα και διερχόμενοι). 
Πλέον ενδιαφέρον για την Αθήνα είναι η αύξηση κατά 11,6% του ποσοστού των ξένων επιβατών που είχε, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, ως βασικό προορισμό την Αθήνα (destination passengers).
Η συνολική επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη χρονική αυτή περίοδο ανήλθε σε 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, μειωμένη μόλις κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, γεγονός που κυρίως οφείλεται στη μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων επιβατών (-12,4%), λόγω της αρνητικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. 
Από το σύνολο των ξένων επιβατών που ταξίδεψαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, τα μεγαλύτερα επίπεδα αύξησης, κατά 7,1%, παρουσίασαν όσοι επισκέφθηκαν την πόλη για λόγους αναψυχής, σημειώνοντας διψήφια ποσοστά της τάξεως του 12% κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Η πιο εντυπωσιακή αύξηση ξένων επιβατών κατά τη θερινή περίοδο Μαΐου - Αυγούστου 2013 προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+69%), καθώς και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (+22%), με πρώτους τους Ελβετούς (+41%) και τους Τούρκους (+27%). Επιπλέον, αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση. Από τις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη συνολική οριακή μείωση κατά 2%, οι Βέλγοι, Ολλανδοί και Σουηδοί επιβάτες σημείωσαν διψήφια αύξηση.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης από υπερατλαντικούς προορισμούς, με τις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών να σημειώνουν αύξηση 19%, 45% και 9% αντίστοιχα.
Οι θετικές εξελίξεις στην επιβατική κίνηση των ξένων επιβατών αντανακλώνται και στις ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες των διεθνών πτήσεων που έφθασαν το 83% καθόλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Μάιος - Αύγουστος 2013).

Μάλιστα.

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Γιατί μας ενόχλησε κάπως αυτό το "πανηγυρικόν' του πράγματος, αν μπεις να δεις το Δελτίο Τύπου, είναι μέσα στον... ενθουσιασμό.
      Άλλο η ανατροπή μίας τάσης για ένα συγκεκριμένο διάστημα τεσσάρων μηνών και με επιλεκτικές αναφορές στους δύο μήνες που είχαν μεγάλη αύξηση - γιατί Ιούλιο και Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλή, ενώ τον Ιούνιο, η Αθήνα είχε δύο συνέδρια συνολικά 9.000 ατόμων- και άλλο η συνολική εικόνα.
      Η οποία για την Αθήνα παραμένει προβληματική και για την όποια αύξηση, έστω και περιοδική, φαίνεται λίγο αδόκιμο να "πανηγυρίζει" το αεροδρόμιο. Δηλαδή οι πραγματικοί συντελεστές, τι πρέπει να πουν;

      Διαγραφή
    2. Καλά, για τον σχολιασμό. Αλλά υπάρχει μία καλή στατιστική "βάση", εννοώ θετική μεταβολή. Και από συγκεκριμένες αγορές.
      Δεν είναι δα και του πεταματού...

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι στατιστική βάση, είναι στατιστική τάση, εποχική, κάτι σαν "παρένθεση". Βάση είναι το οκτάμηνο ή η εξέλιξη της χρονιάς μέχρι τη δεδομένη στιγμή της ανάλυσης (year to date). To συγκεκριμένο eίναι το παραδοσιακά καλό από πλευράς αριθμών τετράμηνο. Αυτο είναι θετικό, το προηγούμενο ήταν έντονα αρνητικό. Αν πρέπει να χαιρόμαστε για κάτι είναι η αύξηση του destination passengers και φυσικά η αύξηση από κάποιες συγκεκριμένες αγορές, π.χ. Εμιράτα, Ρωσία κ.λπ., αλλά σε επίπεδο πραγματικών αριθμών, όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν και τι σημαίνει το μείωση 2% από τις χώρες της Ε.Ε..
      Και τέλος πάντων, ας δούμε και τη συνέχεια της περιόδου.

      Διαγραφή