Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλάζιες Σημαίες: Γιατί τις έχασαν 13 ακτές και γιατί δεν έχουμε... εκατοντάδες άλλες

Κάποιοι το αποδίδουν στα γνωστά προβλήματα που υπήρξαν φέτος με την παραχώρηση αιγιαλού, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ότι δεκατρείς ακτές, βραβευμένες με το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες», αποσύρθηκαν από τους καταλόγους του 2013, εθνικούς και διεθνείς, και...


... έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, οφείλεται κυρίως σε άλλους λόγους.  
Θυμίζουμε ότι 19 Γαλάζιες Σημαίες, από ισάριθμες παραλίες, χάθηκαν και το 2012, όταν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις παραχωρήσεις.  Οι συγκεκριμένες ήταν όλες Δημοτικές παραλίες και αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η Γαλάζια Σημαία χάθηκε γιατί κάποιος ή κάποιοι, είτε “ξέχασαν” είτε δεν ασχολήθηκαν να καταβάλλουν τα 300 ευρώ της αίτησης, εμπρόθεσμα!!!
Μετά έχουμε άλλες 22 παραλίες που ενώ είχαν πάρει Γαλάζια Σημαία μέχρι και το 2012,  δεν υπέβαλαν αίτηση για το 2013 για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί. 
Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν περίπου άλλες 400 και πάνω, παραλίες, ανά την Ελλάδα, που θα μπορούσαν να πάρουν Γαλάζια Σημαία, αλλά δεν έχουν μπει στη διαδικασία...
Ως προς τι συγκεκριμένες 13 ακτές, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των Νερών Κολύμβησης σε αυτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. 
Για την ιστορία, ο κατάλογος των 13 ακτών από τις οποίες αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία: 
• Ακτή Αγγελοχώρι – Δήμος Θερμαϊκού – Θεσσαλονίκη 
• Ακτή Αγ. Ιωάννης Περιστερών – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Αγ. Στέφανος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Αυλάκι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Αστρακερή – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Μωραΐτικα – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Canal D’ Amour – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα 
• Ακτή Βατερά – Δήμος Λέσβου – Λέσβος 
• Ακτή Αγ. Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι – Δήμος Αγ. Βασιλείου - Ρέθυμνο 
• Ακτή Πυθαγόρειο – Δήμος Σάμου – Σάμος 
• Ακτή Ποτοκάκι 2 – Δήμος Σάμου – Σάμος 
• Ακτή Αγ. Φωτεινή – Δήμος Χίου – Χίος 
• Ακτή Καρφάς – Δήμος Χίου – Χίος 
Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά. 
Το έχουμε ξαναπεί: Η Ελλάδα, με λίγη οργάνωση και μικρό κόστος θα μπορούσε να κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη των ακτών με Γαλάζιες Σημαίες. Και η διαφορά με την πρώτη Ισπανία, η οποία έχει 550 ακτές με Γαλάζια Σημαία, έναντι 380 της Ελλάδας, θα μπορούσε να εκμηδενιστεί σε διάστημα δύο χρόνων.
Αρκεί να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια και ενημέρωση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου