Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Επίδομα ανεργίας: Ο ένας εγκαλεί τον άλλον και οι εργαζόμενοι στη μέση...

Διαστάσεις παίρνει το θέμα του πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας που, μεταξύ άλλων, θίγει σοβαρά τους εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό και που προκαλεί, ήδη, ποικίλα προβλήματα στην τουριστική αγορά. Διαστάσεις, βέβαια, είχε πάρει ακριβώς την ίδια περίοδο και...


...πέρυσι, με συζητήσεις και ερωτήσεις στη Βουλή και άλλες παρεμβάσεις, χωρίς αποτέλεσμα αλλά ούτε και συνέχεια.
Οι ρυθμίσεις της επιβολής πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας σε βάθος τετραετίας - 450 για το 2013 και 400 για το 2014, ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2011, με τον Ν.3986/2011. Επαναλαμβανουμε, τον Ιούλιο του 2011.
Σήμερα, αυτό που βλέπουμε κυρίως στις τουριστικές περιοχές, είναι ένας “πόλεμος” ανακοινώσεων και δηλώσεων, μεταξύ συνδικαλιστών, βουλευτών και λοιπών πολιτευτών, όπου ουσιαστικά ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον πρωτίστως για τον τρόπο ή την έλλειψη αντίδρασης και για το ποιος προάσπισε καλύτερα ή χειρότερα τα συμφέροντα των εποχιακά απασχολούμενων και όλοι μαζί στρέφονται ενάντια στον αρμόδιο υπουργό και στην κυβέρνηση.
Και οι χιλιάδες θιγόμενοι ξενοδοχο-υπάλληλοι, δύο χρόνια και πλέον, από την θεσμοθέτηση του μέτρου, βρίσκονται στη μέση, με την αγωνία και την απόγνωση να κορυφώνεται εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα και ενός ακόμα δυσκολότερου 2014.
Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις και ελπίζουμε να βρεθεί λύση.
Θυμίζουμε: 
Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν από 01.01.2013:
Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. 
Επίσης, ακόμα σοβαρότερο, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).
Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.
- Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
- Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.

- Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου