Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Φάνηκε και λίγο "φως" στην Πλατεία Συντάγματος...

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν φέτος τα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, «Μεγάλη Βρετανία» και «King George», εξέλιξη που εκτός από σημειολογικό ενδιαφέρον, δίνει μία μικρή, έστω, νότα αισιοδοξίας ότι η κατάσταση στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, υπό προυποθέσεις, μπορεί να περάσει σε...


...λίγο καλύτερες μέρες, στο εγγύς μέλλον.
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα Α.Ε. κ. Τάσος Χωμενίδης, το 2013 η πληρότητα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία κυμαίνεται σε ποσοστό 51% από 41% το 2012, ενώ ο τζίρος υπολογίζεται ότι εφέτος θα είναι αυξημένος στα 24 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ το 2012, με θετικά αποτελέσματα EBITDA 2,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,5 εκατ. ευρώ λειτουργικές ζημιές το 2012.
Η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε στα 235 ευρώ εφέτος από 223 το 2012. Αντίστοιχα, το King George κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του παρουσιάζει πληρότητα 50%, ενώ ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, με τη μέση τιμή δωματίου να είναι 175 ευρώ. Η πρώτη φάση της ανακαίνισης του King George που ολοκληρώθηκε πριν τη λειτουργία του ξενοδοχείου τον Ιούνιο, έφθασε στα 2,5 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση, η οποία υπολογίζεται να ξεπεράσει το ένα εκατ. ευρώ.
Η εποχικότητα ωστόσο αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για την Αθήνα και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην πρωτεύουσα, επισήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα Α.Ε., σημειώνοντας ως βασικά αίτια για την κάμψη της κίνησης την οικονομική κρίση, «μια και χάθηκαν οι Κύπριοι και οι επισκέπτες από την επαρχία», αλλά και το ότι «η Αθήνα «πληρώνει» ακόμα τα επεισόδια του 2008» και αυτά που ακολούθησαν το 2010 και 2011.
Ο κ. Χωμενίδης υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της χώρας αλλά και επέκτασης της τουριστικής περιόδου και στους θερινούς προορισμούς, αναφερόμενος στην πολύ καλή φετινή χρονιά για το ξενοδοχείο Sheraton στη Ρόδο, το οποίο θα κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Το ξενοδοχείο που ανήκει από κοινού στη Λάμψα και στην Πλάκα Α.Ε., της οικογένειας Σμπώκου, είχε εφέτος πληρότητα 77%, από 61% το 2012, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται στα εννιά εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το 2012 και μέση τιμή δωματίου στα 107 ευρώ, αυξημένη κατά 3%-5% από πέρυσι. Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών εφέτος στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στο Βελιγράδι κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ με τέσσερα εκατ. ευρώ. θετικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τιμ Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής του Starwood για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, επισήμανε ότι υπάρχει βελτίωση τη φετινή χρονιά, η οποία διατηρείται και το δίμηνο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη από την κρουαζιέρα, καθώς όπως είπε από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου οι επιβάτες της κρουαζιέρας homeport, οι οποίοι διέμειναν στα δύο ξενοδοχεία, κάλυψαν ποσοστό 40% της πληρότητας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η αύξηση σε επισκέπτες από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή), από τη Μέση Ανατολή, ενώ έχουν αρχίσει να έρχονται και οι πρώτοι Ρώσοι στην Αθήνα. Καλύτερα από πέρυσι κινείται επίσης ο κλάδος των συνεδρίων.
Καθοριστική παράμετρο στην όλη «εξίσωση,, ωστόσο, αποτελούν οι μήνες της χειμερινής περιόδου, το διάστημα Δεκεμβρίου- Μαρτίου, κατά το οποίο η πληρότητα συρρικνώνεται σε ποσοστό 30% - 40% και μετατρέπει την Αθήνα σε... «εποχιακό προορισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου