Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ρουμανία: Αυξητική τάση για Ελλάδα, έμφαση στο ποιοτικό στοιχείο της αγοράς

Η τουριστική αγορά της Ρουμανίας έχει μπει στο πεδίο του “ραντάρ” αρκετών ελληνικών προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα καθώς αποδεικνύεται μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι Ρουμάνοι χαρακτηρίζονται τουρίστες υψηλών απαιτήσεων και καλοπληρωτές, το...

 
...μορφωτικό τους επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό, μιλούν ξένες γλώσσες και γνωρίζουν την κουλτούρα και την ιστορία της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά αλλά και του ΕΟΤ που αναβαθμίζει την παρουσία του στη χώρα, το 50% τουλάχιστον των Ρουμάνων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι πολύ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Γενικότερα καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το σύνολο της τοπικής αγοράς του προορισμού που έχουν επιλέξει. 
Τα κριτήρια τους για την επιλογή προορισμών στη Ελλάδα σχετίζονται με την εγγύτητα, την πρώτη γνωριμία με το ελληνικό τουριστικό τοπίο, και φυσικά το ιστορικό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν διαμορφωθεί κάποιες παραδοσιακές προτιμήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω εγγύτητας, αλλά και επιλογές που αφορούν την νησιωτική χώρα. 
Με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου (Εγνατία οδός) προορισμοί όπως η Χαλκιδική, η Παραλία της  Πιερίας, η Καβάλα και η Θάσος ευνοούνται ιδιαίτερα. Είναι όμως γενικότερη η προτίμηση για τη Ελλάδα από τους Ρουμάνους σαν τουριστικός προορισμός και συνεχώς προστίθενται νέες περιοχές στις επιλογές τους. 
Συγκεκριμένα  κατά το έτος 2012 σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων ρουμανικών εφημερίδων αλλά και με επίσημες και έγκυρες πηγές των ομοσπονδιών τουριστικών επιχειρήσεων στο Βουκουρέστι παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος ,η Κρήτη,  Σαντορίνη και η Ρόδος. Ώς  νέοι προορισμοί  προστέθηκαν η Κεφαλονιά, η  Λευκάδα, η Εύβοια, η Κως, η Μύκονος και η Σκιάθος.

Για την φετινή χρονιά, το ποσοστό των κρατήσεων τύπου early booking αυξήθηκε από το προηγούμενο έτος σε ποσοστό περίπου 35-40% ώστε το 30% των τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα αγοράζουν πακέτα με αυτόν τον τρόπο.
Λόγω της γενικής κρίσης οι τουρίστες προτιμούν τους γειτονικούς ή εύκολα προσβάσιμους προορισμούς και παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τις γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο με μείωση του ποσοστού της Τουρκίας και Ισπανίας, λόγω των υψηλότερων τιμών των τουριστικών πακέτων τους.
Καταγράφεται δε μια σταθερή αύξηση του τουρισμού προς την Πορτογαλία, Μαδέρα και τις Αζόρες, μετά από την καθιέρωση απευθείας πτήσεων Βουκουρέστι -Λισσαβώνας .
καθώς και αύξηση της τάξης του 15% για τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Νέα τάση καταγράφεται στην ρουμανική αγορά για τον Συνεδριακό Τουρισμό, τις εταιρικές συναντήσεις και τα ταξίδια κινήτρων και team building με το 40% από τη δραστηριότητα των  ταξιδιωτικών γραφείων να απευθύνεται σε τουρισμό MICE.
Τουρισμός πολυτελείας
Η αγορά του Τουρισμού πολυτελείας αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό του 5,5% του συνολικού ποσοστού τουριστών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Από το 2009 παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 10% ετησίως.
Το 39% των πωλήσεων πολυτελών πακέτων  έχουν αξία, υψηλότερη των 10.000 ευρώ
Το 61% των πωλήσεων πολυτελών πακέτων  έχουν αξία, μεταξύ 5.000 – 10000 ευρώ.
Το 75% των πωλήσεων πολυτελών πακέτων είναι μεμονωμένα πακέτα.
Το 74% των πωλήσεων είναι στην Ευρώπη (τιμή ανά πακέτο ήταν < 10.000 €)
Το 20% των πωλήσεων  είναι Orient και  Ασία (με με τιμές >  10.000 €)
4% των πωλήσεων είναι στην Βόρεια Αμερική 
2% των πωλήσεων είναι στην Νότια Αφρική
Ο  Ιατρικός τουρισμός -  είναι μια νέα πρόκληση στην ρουμανική τουριστική αγορά με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 30% ετησίως.
Πάνω από 15.000 Ρουμάνοι έχουν επωφεληθεί κατά τα δυο τελευταία χρόνια, με εξειδικευμένη θεραπεία σε κλινικές στην Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ και Τουρκία.
Αυτό το είδος  τουρισμού, θα αυξηθεί μαζί με την έναρξη ισχύος της οδηγίας 24/2011 ΕΕ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Οκτωβρίου 2013, καθώς οι ασθενείς από την Ρουμανία θα μπορούν να λάβουν μη νοσοκομειακή περίθαλψη σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη έγκριση του Φορέα  υγειονομικής ασφάλισης, με την επιστροφή ενός ποσοστού των εξόδων θεραπείας τα οποία επιβαρύνθηκαν οι ασθενείς τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
Όσον αφορά το ιαματικό τουρισμό Η Ρουμανία έχει το ένα τρίτο από τις ιαματικές πηγές της Ευρώπης με εκτεταμένες επενδύσεις στα τελευταία χρόνια, ώστε εκτιμάται τη στασιμότητα της ζήτησης σε αυτό τον τομέα για ξένους προορισμούς.
Ελληνική Βραδιά στο Βουκουρέστι

Πριν από λίγες μέρες, οργανώθηκε μία πολύ επιτυχημένη “ελληνική βραδιά” στο Βουκουρέστι, προς τιμήν 50 εκπροσώπων ρουμανικών Μέσων Ενημέρωσης, με πρωτοβουλία του ΕΟΤ Ρουμανίας και παρουσία του Έλληνα πρέσβη στη Ρουμανία κ. Γρ. Βασιλοκωνσταντάκη και εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας στη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου