Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΤτΕ: Διανυκτερεύσεις και κρουαζιέρες στα στοιχεία των ταξιδιωτικών ισοζυγίων

- Και περισσότερες αγορές στη βάση αναφοράς

Μας μπέρδεψε ελαφρώς και προς στιγμήν, χθες, η Τραπεζα της Ελλάδος. Ενώ περιμέναμε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του οκταμήνου, Ιανουαρίου-Αυγούστου, είδαμε ταξιδιωτικό ισοζύγιο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Το "μυστήριο" λύθηκε καθώς διαπιστώνει κανείς ότι στη σχετική έκθεση έχουν ενταχθεί οι διανυκτερεύσεις αλλά και στοιχεία για τις κρουαζιέρες. Οι διανυκτερεύσεις, κατά την άποψή μας...


...είναι από τους πλέον σημαντικούς δείκτες, μετά εκείνους των αφίξεων και των εισπράξεων, διότι δίνει την εικόνα της διαμονής και μπορεί να αναλυθεί σε παραμέτρους, όπως η μέση διαμονή κ.λπ.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, λοιπόν, οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 46,990 εκατ. τον Ιανουάριο - Ιούνιο 2013, έναντι 41,161 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,2%. 

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διανυκτερεύσεων από τις χώρες εκτός της ΕΕ των 27 κατά 32,1%. Παράλληλα, οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων από τις χώρες της ΕΕ των 27 αυξήθηκαν κατά 6,6%. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων των χωρών της ΕΕ των 27 είναι αποτέλεσμα της αύξησης των διανυκτερεύσεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά 10,2%, ενώ οι διανυκτερεύσεις των χωρών της ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (αύξηση 0,2%). 
Αύξηση παρουσιάζουν οι διανυκτερεύσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά 19,6% και 16,5% αντίστοιχα, ενώ αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 13,3%. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, οι διανυκτερεύσεις από την Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 53,4% και εκείνες από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση 19,3%. 
Να σημειώσουμε ότι στις χώρες που παρακολουθεί στα ισοζύγια η ΤτΕ, περιλαμβάνονται πλέον οι (με έντονη γραφή, οι νέες... αφίξεις στα στοιχεία): 
  • Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Κύπρος, στην ομάδα χωρών ζώνης ευρώ. 
  • Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία από την ομάδα χώρες ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ. 
  • Ελβετία, ΗΠΑ και Ρωσία, από τις λοιπές χώρες. 


Κρουαζιέρες 2012
Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο της κρουαζιέρας και με σκοπό να καταγραφεί πληρέστερα η συμβολή του στην συνολική τουριστική κίνηση, ξεκίνησε από το 2012 τη συλλογή και ανάλυση πιο λεπτομερών στοιχείων για τον συγκεκριμένο τομέα. Για τους σκοπούς της ανάλυσης αυτής, οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: 
(α) ταξιδιώτες με ελληνικό λιμάνι επιβίβασης (home-port) για την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας, 
(β) ταξιδιώτες με ελληνικό λιμάνι αποβίβασης (last-port) και 
γ) τους διερχόμενους (transit) ταξιδιώτες οι οποίοι πραγματοποιούν μόνο στάσεις σε ελληνικά λιμάνια. 
Η μεθοδολογία της Έρευνας Συνόρων παρείχε ήδη τη δυνατότητα να καταγράφονται οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας που αναχώρησαν από κάποια πύλη εξόδου της χώρας (αεροδρόμιο, οδικό σταθμό ή λιμάνι). Η αύξηση, όμως, της σημασίας της κρουαζιέρας στο σύνολο των μεγεθών εισερχόμενου τουρισμού και η συνεχής προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος για καλύτερη απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω διεύρυνση των πηγών πληροφόρησης και έρευνας. Η πληρέστερη καταγραφή των μεγεθών που προκύπτουν και από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες κρουαζιέρας επιτεύχθηκε με τη διεξαγωγή συμπληρωματικής έρευνας με βάση τα λιμεναρχεία της χώρας.
Η συμπληρωματική αυτή έρευνα συνέλεξε λεπτομερή στοιχεία από 14 λιμένες της χώρας όπου αφίχθη το 85% των κρουαζιερόπλοιων, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τα υπόλοιπα λιμάνια αντλήθηκαν από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος. 
Συνολικά το 2012 πραγματοποιήθηκαν 4.737 αφίξεις πλοίων με 5,4 εκατ. εξόδους επιβατών. Σημειώνεται πως στα στοιχεία που προέρχονται από τη συμπληρωματική έρευνα δεν είναι δυνατή επί του παρόντος η κατανομή των ταξιδιωτών ανά εθνικότητα. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξετάσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμα μίας συμπληρωματικής έρευνας απευθείας στα κρουαζιερόπλοια για την καταγραφή και των υπολοίπων μεταβλητών. 
Το 2012 οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας ανήλθαν στα 519,4 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 101,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονταν στα ήδη καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, γιατί αφορούσαν ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last-port), ενώ 417,6 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν σύμφωνα με τη συμπληρωματική έρευνα πρόσθετα έσοδα.
Από την συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 91,3% των επισκεπτών αφορά διερχόμενους επισκέπτες οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποιούν τρεις στάσεις σε ελληνικά λιμάνια. 
Οι συνολικοί επισκέπτες κρουαζιέρας το 2012 εκτιμώνται σε 1,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες και οι συνολικές διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν εκτός κρουαζιερόπλοιων εκτιμώνται σε 3,3 εκατομμύρια. Οι εννέα σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 92,8% των συνολικών αφίξεων επιβατών. 
Σημειώνεται πως η συμπληρωματική έρευνα θα διεξάγεται σε σταθερή βάση και τα αντίστοιχα τελικά δεδομένα για το 2013 θα είναι διαθέσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2014 με μέριμνα ώστε να υπάρχει και καταμερισμός των αφίξεων και εσόδων σε μηνιαία βάση.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε εκτίμηση σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία μόνο για τις εισπράξεις, όπου εκτιμάται πως οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 185 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2012 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012: 169 εκατ. ευρώ). 
Τέλος, σημειώνεται πως τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αναθεωρήθηκαν έχοντας ενσωματώσει επιπλέον μεγέθη που αφορούν κρουαζιέρες για το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013. 

Όλα τα σχετικά στοιχεία, με διαγράμματα και πίνακες, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου