Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ευροβαρόμετρο: Επιμένουν... ευρωπαικά οι ευρωπαίοι για το 2012


- Τέταρτη, λέει, η Ελλάδα στις προτιμήσεις για διακοπές
- Το 70% των Ελλήνων που δεν πήγαν διακοπές το 2011 επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους

Μέσα σε όλα ήρθε και η τελευταία έκδοση του Ευρωβαρόμετρου για τις προθέσεις τουρισμού των Ευρωπαίων για το 2012 και για το τι έκαναν το 2011. Δημοσιεύουμε όλα τα βασικά σημεία, αλλά επειδή είδαμε να αναπαράγεται λανθασμένα ότι το 70% των Ελλήνων...

...δεν πήγε διακοπές για οικονομικούς λόγους, να ξεκινήσουμε από αυτό και να αποκαταστήσουμε και τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση: Όπως θα διαβάσετε προσεκτικά στην σελίδα 11, δεν αναφέρεται αυτό, αλλά το ότι από όσους συνολικά δεν πήγαν διακοπές το 2011, στην Ελλάδα, το 70% (εξ αυτών) δήλωσε ότι δεν πήγε για οικονομικούς λόγους.
Το άλλο ενδιαφέρον όσο και μάλλον “παράδοξο” εύρημα είναι ότι η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για το 2012, με υψηλότερο ποσοστό από τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, αλλά με το ίδιο ποσοστό προτιμήσεων με το οποίο το 2011 ήταν... έκτη!
Βάσει της έρευνας, το 2011 ταξίδεψε το 72% των ευρωπαίων πολιτών και περισσότεροι από το 80% δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν το 2012, επιλέγοντας είτε σύντομα ταξίδια είτε μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. 
Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 2011 περισσότεροι πολίτες επέλεξαν να μείνουν στην Ευρώπη για να περάσουν τις διακοπές τους· πολλοί περισσότεροι είπαν ότι αυτό θα κάνουν το 2012. 
Σύμφωνα με την έρευνα: 
  • Η πλειονότητα των μόνιμων κατοίκων της ΕΕ είναι ταξιδιώτες με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, που προτιμούν να οργανώνουν οι ίδιοι της διακοπές τους:  το 53% των Ευρωπαίων έκλεισαν τις διακοπές τους μέσω του διαδικτύου. Ως ενημερωμένοι και ενδυναμωμένοι καταναλωτές, το 49% από όσους πήγαν διακοπές το 2011 οργάνωσαν τα διάφορα στοιχεία του ταξιδιού τους χωριστά, αντί να κλείσουν ένα συνολικό πακέτο.
  • Ωστόσο, βασίζονται στις συστάσεις της οικογένειας και των φίλων σχετικά με τον προορισμό που επιλέγουν. Οι συστάσεις «από στόμα σε στόμα» επηρεάζουν το 52% των ταξιδιωτών της ΕΕ, περισσότερο από ό,τι οι διαδικτυακοί τόποι (40%).
  • Οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα. Όσοι ταξίδεψαν το 2011 προτίμησαν να μετακινηθούν με αυτά τα μεταφορικά μέσα (78%), πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2010 (44%).  Ωστόσο, το 2011 καταγράφηκε επίσης ελαφρά αύξηση των μετακινήσεων με αεροπλάνο σε σύγκριση με το 2010 (46% έναντι 39%).
  • Οι διανυκτερεύσεις γίνονται κυρίως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα καταλύματα. Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν σε καταλύματα έναντι πληρωμές, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των διακοπών τους (αυτό ισχύει για το 54% όσων πραγματοποίησαν σύντομης διάρκειας ταξίδια και για το 60% όσων πραγματοποίησαν τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις κατά το ταξίδι τους). 
  • Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναζητούν ανάπαυση και ψυχαγωγία: το 48% όσων πήγαν διακοπές στο 2011 είχαν αυτόν τον  στόχο κατά νου, περισσότερο από το 2010  (36%), ενώ ακολουθούν όσοι αναζητούσαν «ήλιο και παραλία» και είχαν ως στόχο την «επίσκεψη οικογένειας και φίλων» (28%). 
  • Εκτιμούν τη φυσική ομορφιά και τις ποιοτικές υπηρεσίες: περισσότεροι από το 50% των μόνιμων κατοίκων της ΕΕ θα ήθελαν να επιστρέψουν στον ίδιο τόπο για τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Περισσότερο από το 90% όσων απάντησαν στην έρευνα από την ΕΕ ήταν ικανοποιημένοι με τον τόπο προορισμού και με την ποιότητα του καταλύματος.   
  • Το 2011 ταξίδεψε το 72% των Ευρωπαίων...:  το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ οι οποίοι ταξίδεψαν πέρυσι (72%) παρέμεινε ουσιαστικά ίδιο σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου έτους. Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες προτίμησαν τη χώρα τους (Ελλάδα 80%, Ιταλία 74%, Κροατία 73%) ή άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ισπανία ήταν η χώρα την οποία δήλωσε οτι επισκέφθηκε το 11% των ερωτηθέντων το 2011 και ακολουθούν η Ιταλία (9%), η Γαλλία (8%), η Γερμανία (5%), η Αυστρία (5%) και η Ελλάδα (4%). Στο κείμενο του Δελτίου Τύπου αναφέρεται λανθασμένα ότι οι χώρες αυτές ήταν εκείνες που δέχθηκαν τους περισσότερους επισκέπτες. Το σωστό είναι αυτό που αναφέρουμε ως άνω, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αφαιρουμένων όσων δήλωσαν ότι έμειναν στη χώρα τους για διακοπές είναι Ισπανία (17%), Ιταλία (17%), Γαλλία (16%), Γερμανία (13%), Μ. Βρετανία (10%). Αυτά, γιατί και στα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. γίνονται λάθη... 
  • και οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν και το 2012: το 73% όσων απάντησαν στην έρευνα δεν θα απαρνηθούν τις διακοπές τους παρά την κρίση, αν και το 33% χρειάστηκε να αλλάξουν τα αρχικά σχέδιά τους. Το 41% όσων ερωτώμενων που θα ταξιδέψουν το 2012 σχεδιάζουν μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές (από 4 έως 13 διανυκτερεύσεις) αντί για μικρής διάρκειας ταξίδια (27%). Θα προτιμήσουν και πάλι τη χώρα τους (52%) ή μια άλλη χώρα της ΕΕ (37%).  Οι προτιμώμενοι προορισμοί για το 2012 θα είναι η Ισπανία (10%), η Ιταλία (7%), η Γαλλία ( 6%), η Ελλάδα  (4%), η  Αυστρία (3%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3%) και η Γερμανία (3%).
Για την εν λόγω έρευνα του Ευρωβαρομέτρου υποβλήθηκαν ερωτήσεις το 2012 σε τυχαίο δείγμα 30.000 πολιτών ηλικίας 15 ετών και άνω στα κράτη μέλη της ΕΕ -27 καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κροατία, την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβίας και το Ισραήλ.
Μάλιστα.
Την περίληψη της έρευνας μπορείτε να τη βρείτε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου