Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μουσεία- Αρχαιολογικοί χώροι: Μπαίνει τάξη στο φλέγον ζήτημα των εκτός ωραρίου επισκέψεων και εκδηλώσεων...

- Ψηφίστηκε σχετική διάταξη

Χρόνια τώρα, οργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, τουριστικά γραφεία, φορείς της αγοράς, τα Γραφεία Συνεδρίων προορισμών και άλλος… λαός πολύς πάσχιζαν και προσπαθούσαν να βγάλουν μία άκρη με το θέμα της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους…


 
..ιστορικούς τόπους και μνημεία, εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους καθως και κατά τις ημέρες ανάπαυσης του προσωπικού τους.
Το καθεστώς που επικρατούσε ήταν λίγο-πολύ “θολό” - για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλον όρο - και ευνοούσε ποικίλες “καταστάσεις” που έφερναν κάθε ενδιαφερόμενο στα πρόθυρα νευρικών κρίσεων, ενώ τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που προέβαλλαν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, πολλά και δύσκολα.
Το πρώτο μεγάλο βήμα να μπει μία τάξη στο φλέγον αυτό ζήτημα, που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια προσέλκυσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και άλλων σημαντικών διοργανώσεων αλλά και να διευκολύνει την εξυπηρέτηση ορισμένων ειδικών κατηγοριών πελατών, έγινε με την ψήφιση σχετικής διάταξης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τη διάταξη - ο Νόμος είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ - για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών αναγκών και για την αποζημίωση του απασχολουμένου προσωπικού που θα προκύπτει από τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και τις ομαδικές επισκέψεις εκτός ωραρίου, θα προκαταβάλεται από τους ενδιαφερομένους διοργανωτές, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) το ανάλογο ποσό. Το ύψος του ποσού θα καθορισθεί με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το άλλο “μέτωπο” που μένει ακόμα ανοικτό, είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ποιοι χώροι αρχαιολογικού, ιστορικού και ειδικού ενδιαφέροντος θα προσφέρονται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τι μορφής εκδηλώσεων θα επιτρέπονται εκεί.
Ως προς αυτό, είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον ΣΕΤΕ, προ διετίας, αλλά κατά το σύνηθες της πολιτικής μας πραγματικότητας, το πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού που είχε αναλάβει την επικοινωνία με τον Σύνδεσμο, από κάποια στιγμή και μετά έκανε… “σιγή ασυρμάτου” και το θέμα έμεινε στη διαδικασία…

Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ένα ενδιαφέρον να προχωρήσει ξανά και να ολοκληρωθεί και από το υπουργείο Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου