Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι απαντούν ΞΕΕ και ΠΟΞ στις "προτάσεις" της ΚΕΕ



Το επισημάναμε χθες το βράδυ, το «γάντι» που έριξε η ΚΕΕ με τις προτάσεις που υπέβαλε στο υπουργείο Τουρισμού ήταν και αρκετά προκλητικό αλλά και μάλλον... μεγαλύτερο νούμερο από το μέγεθός της, τουλάχιστον σε επίπεδο τουρισμού. Η απάντηση του ΞΕΕ αλλά και της ΠΟΞ έρχεται σε «ομοβροντία» και έχει...



...ως εξής:
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της ΚΕΕ για την απορρόφηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας από τα τοπικά Επιμελητήρια, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Φαίνεται πως την ίδια χρονιά που  ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί, τόσο τη μόνη ελπίδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και έναν ανθεκτικό και δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της εθνικής οικονομίας, παρά τα πολυάριθμα εμπόδια και προβλήματα, κάποιοι ξαφνικά θυμούνται ότι υπάρχει ως κλάδος.
Οι Έλληνες ξενοδόχοι έκαναν την χρονιά που πέρασε για άλλη μια φορά το χρέος τους προς την πατρίδα. Το Ξ.Ε.Ε. υπηρετεί ανιδιοτελώς και με συνέπεια την ελληνική ξενοδοχία και την Ελλάδα, για πάνω από 78 χρόνια. Το Ξ.Ε.Ε. ανήκει αποκλειστικά και μόνο στα.…χιλιάδες μέλη του, τα οποία και αποτελούν πολύ σημαντικό μέγεθος για να «απορροφηθούν» έτσι απλά από τους όψιμους και αυτόκλητους «σωτήρες» τους. 
Άλλωστε η πρόσφατη έρευνα συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδας που επεξεργάστηκαν οι εταιρείες TNS ICAP και Quantos, κατέδειξε με τον πλέον αναντίρρητο τρόπο ότι το 75% των τουριστικών εσόδων της χώρας παράγεται από πελάτες που διαμένουν στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Ευτυχώς, οι ευσεβείς πόθοι και σκοποί  κάποιων να ποδηγετήσουν την ελληνική ξενοδοχία, αποκαλύπτονται. Συγχρόνως αρχίζουν να αποκαλύπτονται και κάποιοι από τους υποκινητές και ενορχηστρωτές της μέχρι σήμερα παρασκηνιακής συζήτησης για την αποψίλωση του Ξ.Ε.Ε. Θέλω να τους βεβαιώσω όλους, εμφανείς και αφανείς, ότι απέναντι στις προθέσεις  και τα σχέδιά τους θα βρουν το σύνολο των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου.   
Στο μακρύ και επίπονο αγώνα για να ανακάμψει η Ελλάδα μας και να σηκώσουν κεφάλι οι Έλληνες, απαιτείται ειλικρινής συστράτευση δυνάμεων και όχι προσωπικές στρατηγικές και παιχνίδια εξουσίας και μικροσυμφερόντων.
Δυστυχώς, όλοι εμείς στο Ξ.Ε.Ε. νιώθουμε πολύ μόνοι σε αυτόν το δρόμο της εθνικής ευθύνης…». 
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, για το ίδιο θέμα αλλά και για τις άλλες προτάσεις που έκανε η ΚΕΕ:

"Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ύστερα από δεκαετίες, έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος, απραξίας, ολιγωριών αλλά και γενικότερης απαξίωσης από πλευράς Πολιτείας και άλλων επαγγελματικών και μη φορέων, η δυναμική που ανέπτυξε φέτος ο Ελληνικός Τουρισμός, κατέστη αρκετή για την εμφάνιση αυτόκλητων "σωτήρων" και "ειδικών" για ζητήματα που τον απασχολούν και για το μέλλον του.
Παρακολουθούμε με κατανόηση και με αρκετή συμπάθεια προσπάθειες διατύπωσης προτάσεων και διεκδίκησης ρόλων στο τουριστικό γίγνεσθαι, ακόμα και όταν προέρχονται από φορείς που μέχρι σήμερα και ειδικά την τελευταία εξαετία της κρίσης του ελληνικού τουρισμού, όταν οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού αιμορραγούσαν για να κρατήσουν τον κλάδο όρθιο, απλώς, δεν υπήρχαν στο τουριστικό προσκήνιο.
Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Τουρισμός και δη ο Ξενοδοχειακός Κλάδος δεν έχει χώρο για καινοφανείς "φωστήρες", που κατόπιν εορτής, σπεύδουν να υποδείξουν "λύσεις" και παρεμβάσεις επί θεσμοθετημένων και εξειδικευμένων ζητημάτων και μάλιστα με καταφανή όσο και απρόσμενη προχειρότητα.
Ο Ξενοδοχειακός κλάδος εκπροσωπείται εδώ και δεκαετίες, συνδικαλιστικά μέσω της ΠΟΞ και θεσμικά, στις σχέσεις του απέναντι στην Πολιτεία μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Με αγώνες και μάχες διεκδικεί τα αιτήματά του και πασχίζει για την ανάδειξη και αναγνώριση της σημασίας του τουρισμού στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Ο Ελληνικός Τουρισμός δε, συνολικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του εκπροσωπείται συντονισμένα και ενωμένα μέσω του ΣΕΤΕ, που είναι πλέον και Κοινωνικός Εταίρος και μέσω αυτού, διατυπώνει τις απόψεις και τις προτάσεις του προς την Πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις αναζητώντας λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζει.
Αποδεδειγμένα υπηρετούμε και σεβόμαστε τον διάλογο. Και προτάσεις επί ζητημάτων του Τουρισμού που είναι τεκμηριωμένες, πρωτοποριακές, δημιουργικές και βασίζονται σε ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών, είναι πάντα ευπρόσδεκτες προς συζήτηση, στα ανωτέρω θεσμικά μας όργανα. Κάθε τι άλλο, είναι αυτονόητο ότι κινείται σε λανθασμένη τροχιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου