Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το κοσμοδρόμιο της Καλαμάτας...

“Τροφή" για σχόλια, πάσης φύσεως -και μερικά πολύ επιτυχημένα - έδωσε στα social media η ερώτηση του Βασίλη Καπερνάρου των ΑΝ.ΕΛ ο οποίος ζήτησε από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών τη δημιουργία στην Καλαμάτα… βάσης εκτόξευσης έπανδρωμένων πυραύλων στο διάστημα για τουριστικούς λόγους. Στο κείμενο της ερώτησής του…


 
…ο κ. Καπερνάρος επικαλείται ομιλία του Καθηγητή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, του δρ. Περικλή Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία η Καλαμάτα λόγω της θέσης της στον Παγκόσμιο Χάρτη έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ώστε να ιδρυθεί εκεί μια τέτοια βάση. Υποστηρίζει μάλστα ότι η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων θα έφερνε ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα.
Στην ερώτηση του κ. Καπερνάρου απάντησαν δύο Υπουργεία. Το πρώτο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη να διαβιβάζει έγγραφο του Invest in Greece, με το οποίο ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση του οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση που να αφορά στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα. 
Το δεύτερο έγγραφο εστάλη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο αλλαγής της χρήσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας για τη δημιουργία «Βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους» προϋποθέτει οικονομοτεχνική μελέτη κόστους-οφέλους και σκοπιμότητας, δεδομένου ότι μια τέτοια αλλαγή χρήσης θα απαιτήσει υποδομές, επεκτάσεις και έργα κόστους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα και αυτή τούτη η λειτουργία και συντήρησή τους θα πρέπει να εξετασθεί πολύ σοβαρά, σε σχέση με την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών επί τη βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών. 
Το θέμα δεν το έφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής, βεβαίως, αλλά είχε πάρει αρκετή δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο. Γενικά δεν είναι τόσο αστείο ή άκαιρο, όσο φαίνεται αρχικά, απλώς φαίνεται πολύ προχωρημένο όταν συζητείται σε μία χώρα που π.χ. τα περισσότερα αεροδρόμιά της, ακόμα, βρίσκονται σε ελαφρώς “πρωτόγονη” κατάσταση. 

Από την πλευρά μας, το είχαμε αναφέρει με παρέμβαση του angel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου