Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Διάσκεψη για Παράκτιο Τουρισμό: Η "θερμή" εισαγωγή για την Ελλάδα και τα 10 προτεινόμενα μέτρα.



- Η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ στο Μουσείο Ακρόπολης

Ένα αρκετά αναπάντεχο και ηχηρό... «Ζήτω η Ελλάδα!», από τον Antonio Tajani, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, στο τέλος του μαγνητοσκοπημένου χαιρετισμού του, ήταν το στιγμιότυπο που αποδίδει καλύτερα και το πολύ θετικό κλίμα που επικρατούσε σήμερα...



...στη Διάσκεψη για τον παράκτιο και θαλάσσιο Τουρισμό, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμών της ΕΕ.
Τη σκυτάλη μετά πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αντιστροφή του κλίματος για την Ελλάδα – «πάτε πάρα πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά – και πρόσθεσε ότι το ταξίδι της Ελλάδας ήταν δύσκολο, αλλά η αποφασιστικότητα που δείξαμε είναι καθοριστική. Ο Γ.Γ. του ΠΟΤ είπε ακόμη ότι εκπροσωπούμε, ως προορισμός, το «ταξιδεύειν» καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου και τόνισε ότι η Ελλάδα το 2013 είχε τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση από τον μέσο όρο ανάπτυξης παγκοσμίως.
Είπε ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως ο τουρισμός είναι η «λοκομοτίβα» που τραβάει μπροστά την Ελλάδα» και δεν παρέλειψε να εκθειάσει και την παριστάμενη υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σκληρή στην δουλειά της Όλγα, φέρνει αποτέλεσμα»...
Από την πλευρά της η ελληνίδα Επίτροπος Μ. Δαμανάκη, αναφέρθηκε γενικότερα στην πολιτική της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας "μητέρα όλων των μαχών" την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ ειδικά για τον Τουρισμό, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της τουριστικής δραστηριότητας για τις παράκτιες περιοχές τονίζοντας ότι 4 στις 9 διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη, γίνονται σε αυτές τις περιοχές.
Ύστερα από αυτά τα λίαν εμψυχωτικά, η ουσία της Διάσκεψης, ως προς τα ζητήματα πολιτικής είναι δέκα μέτρα που προτείνονται σε ευρωπαικό επίπεδο για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων και νέων προκλήσεων και τα οποία στα εξής :
1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους ,
3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, 
4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών, 
5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ,
6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, 
7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις,
8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων, 
9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, 
10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.
Ειδικότερα, στη διάσκεψη  για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητήθηκαν βασικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας.
Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων,  η δυναμική που έχει και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει στην οικονομία και την κοινωνία, η συμβολή του στην βελτίωση περιφερειακών περιοχών και τοπικών οικονομιών, η δυνητική συνεισφορά του στην τόνωση της απασχόλησης. Ακόμα, έγιναν αναφορές σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό.
Η διάσκεψη αποτέλεσε «πλατφόρμα» για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου. 
Επισημαίνεται ότι η  ΕΕ στοχεύει στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Η συγκεκριμένη στρατηγική σκιαγραφεί πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν : σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου