Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

"Σταθμός" η απόφαση του ΚΑΣ για Στοά Αττάλου και Καλλιμάρμαρο

Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση - “σταθμό”, θα τη χαρακτηρίζαμε - επί ενός ζητήματος που απασχολεί καιρό και που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αλλά και την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων στην Αθήνα. Η θετική απόφαση του ΚΑΣ…


…κατά πλειοψηφία, να παραχωρηθούν η Στοά του Αττάλου (αναστηλωμένη το 1953) και το Καλλιμάρμαρο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων ιδιωτών, έστω και με αυστηρούς όρους και προυποθέσεις, κατά την άποψή μας, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα που χρόνια αναμενόταν αλλά ποτέ δεν προέκυπτε.
Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο διχάζει και προβληματίζει αλλά από την άλλη πλευρά, προκαλεί ήδη και πολλές θετικές αντιδράσεις.
Ο προβληματισμός για την παραχώρηση μνημείων και χώρων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έχει να κάνει με το αίσθημα σεβασμού που όλοι μας θρέφουμε ως προς αυτούς τους χώρους, τους κινδύνους που εμπεριέχει μία άκριτη ή λανθασμένη χρήση τους και γενικότερα το πόσο διακριτή είναι ή μπορεί να είναι η γραμμή μεταξύ μίας παραχώρησης υπό προυποθέσεις και κατά περίπτωση και της στροφής προς μία λογική εμπορευματοποίησης.
Πιστεύουμε ότι το ΚΑΣ εν προκειμένω έκρινε σωστά, λογικά και ρεαλιστικά, θέτοντας το ζήτημα ακριβως όπως έπρεπε να τεθεί και προδιαγράφοντας ένα πλαίσιο κανόνων και περιορισμών που καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές και επιφυλάξεις. 
Οι απόλυτες θέσεις και απαγορεύσεις δεν εξυπηρετούν και δεν βοηθούν κανέναν και ειδικά μία πόλη που αγωνίζεται να ξαναβρεί τη θέση της σε μία διεθνή αγορά, όπου ο ανταγωνισμός άλλων πόλεων και οι πρακτικές τους σε παρόμοια ζητήματα, απέχουν έτη φωτός από τις δικές μας.
Όταν υπάρχουν καλές προθέσεις και διάθεση συζήτησης, βρίσκονται και οι λύσεις που ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Τουλάχιστον αυτές που έχουν λογικά και βάσιμα επιχειρήματα, υπέρ ή κατά. Με τα διάφορα “τσιτάτα” και τις λοιπές μεγαλοστομίες, δεν ασχολούμαστε.
Το ΚΑΣ, το οποίο το έχουμε επικρίνει αυστηρά πολλάκις στο παρελθόν, από αυτό εδώ το ιστολόγιο, έδειξε ότι κάνει μία μεγάλη υπέρβαση που μπορεί να αλλάξει πολλά, σε μία κατάσταση που φαινόταν να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Είναι στο χέρι όλων των εμπλεκόμενων και να δικαιώσουν αυτήν την απόφαση αλλά και να την προστατέψουν, φροντίζοντας να υπάρξει ένα καλό και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Δύο σχετικά ρεπορτάζ, εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου