Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πολυνομοσχέδιο: Αποσαφηνίσεις και δύο νέες διατάξεις

- Στις 30 μέρες οι τουριστικές μισθώσεις
- Στα 80 τ.μ. το ελάχιστο εμβαδόν για τουριστικές επαύλεις

Μετά την πρώτη εικόνα για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για τον τομέα Τουρισμού, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε έχει τροποποιήσεις, με τις οποίες, αφενός μεν διευκρινίζονται σημεία που είχαν προκαλέσει σύγχυση, αφετέρου δε προκύπτουν και ορισμένα νέα στοιχεία. Ως προς τα πρώτα…




… μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η διάταξη για την έγκριση καταλληλότητας δεν είναι οριζόντιο μέτρο, αλλά αφορά μόνον περιπτώσεις κάμπινγκ και υπό προυποθέσεις.
Ένα άλλο θέμα που διευκρινίζεται είναι ότι η άρση ή κατάργηση περιορισμών ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα κ.λπ. ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται σε συνάρτηση μόνον με εγκαταστάσεις ειδικής υποδομής, όπως τα αυτοκινητοδρόμια, τα Κέντρα Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού, τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, τα Συνεδριακά Κέντρα, τα Θεματικά Πάρκα και Χιονοδρομικά Κέντρα. Επισημαίνουμε, ότι παράλληλα αίρονται και άλλοι περιορισμοί ή προδιαγραφές για τη δημιουργία τέτοιων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ως προς τα νέα.
Οι τουριστικές μισθώσεις
Κατ΄ αρχάς, το θέμα των μισθώσεων. Όσοι μας παρακολουθείτε θα θυμάστε την έντονη διαμάχη που υπήρξε μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης για τη διάρκεια των μισθώσεων και τον χρόνο κάτω από τον οποίο μία μίσθωση θεωρείται τουριστική, όπως και το κατάλυμα στο οποίο γίνεται. 
Ύστερα από ορισμένες σχεδόν “ομηρικού” χαρακτήρα μάχες, δεν επικράτησε η θέση της Τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων αυτών - κάτι που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά και δη των μεγάλων αστικών κέντρων - αλλά το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, περιορίζεται σε έναν μήνα (30 ημέρες). Μίσθωση μέχρι αυτό το διάστημα θεωρείται πλέον τουριστική. 
Παράλληλα, με άλλη διάταξη, μειώνεται στα 80 τ.μ. από 100 τ.μ. το ελάχιστο εμβαδόν των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, που θεσμοθετήθηκαν με τον Ν. 4179/2013.  
Όπως έχουμε επισημανει, η θεσμοθέτηση των τουριστικών επαύλεων, με τις γνωστές προυποθέσεις και περιορισμούς, έχει μεγάλη απήχηση και επιτυχία και ο αριθμός των Ειδικών Σημάτων που χορηγούνται αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, πλησιάζοντας πια τα 1.000. Το μικρότερο εμβαδόν, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα ενδιαφέροντος και να διευρύνει τον αριθμό των κατοικιών που εντάσσονται στο καθεστώς, με προφανή οφέλη και για το κράτος αλλά και για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων μισθώσεων.  
Οι σχετικές διατάξεις:
ΙΔ.1.:   ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ 
  • Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 46 του νόμου 4179/2013 (Α΄ 175) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ορίζονται μονοκατοικίες, εμβαδού τουλάχιστον 80 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος, αποτελούν δε μη κύρια ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α` 118), χωρίς παροχή υπηρεσιών.» 

  • Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α’ ) τροποποιείται ως εξής :


«Ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου