Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Και οι διατάξεις για τις αλλαγές στον ΕΟΤ, στο πολυνομοσχέδιο

- Επιβεβαιωνόμαστε για τις ΠΥΤ
- Οι άλλες βασικές αλλαγές των ρυθμίσεων για τον τομέα Τουρισμού

Επανερχόμαστε στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, με νεότερες πληροφορίες αλλά και μία πρόσθετη κωδικοποίηση των βασικών ρυθμίσεων που αφορούν στον τομέα του Τουρισμού. Κατ΄αρχάς, η πιο σημαντική πληροφορία που έχουμε είναι ότι στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις που προβλέπουν την μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του ΕΟΤ…


…στο Υπουργείο Τουρισμού και οι οποίες αρχικά προορίζονταν για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΤ που είχε βγει πρόσφατα σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ένταξη των σχετικών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο, αποφασίστηκε γιατί πρέπει να προηγηθούν του Π.Δ. με το νέο Οργανόγραμμα του υπουργείου που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και όπως είχαμε αποκαλύψει εδώ, η μεταφορά των ΠΥΤ στο Υπουργείο θα γίνει τελικά με βάση τη σημερινή κατανομή τους ανά την Επικράτεια, θα ακολουθήσει δηλαδή τη δομή των αιρετών Περιφερειών.
Κωδικοποιώντας περαιτέρω τις αλλαγές που προβλέπονται, ως έχουν αυτήν τη στιγμή και πέραν των όσων αναφέραμε χθες για τιμοκαταλόγους, το “εκλέγεσθαι” και τα περί ενοικιάσεων οχημάτων με οδηγό: 
  • Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.
  • Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.
  • Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
  • Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής.
  • Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.
  • Εξομοιώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

Επιπρόσθετα:
  • Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.
  • Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.


Τέλος, οφείλουμε να μεταφέρουμε ότι υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από το αν θα θιγεί και σε τι βαθμό, το υφιστάμενο καθεστώς σε σχέση με το ΞΕΕ, δηλαδή η σύνδεση της χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τη συνδρομή στο Επιμελητήριο… 
Περισσότερα και πιο οριστικά, αργότερα σήμερα που θα κατατεθεί στη Βουλή το "πακέτο".

2 σχόλια:

  1. Βρε παιδιά, το είδα πριν από λίγο, αυτό για την καταλληλότητα, δεν είναι πολύ... grande για να είναι έτσι; Μήπως εννοούν κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργείς, αλλά εύστοχος, ως συνήθως. Κατ' αρχάς δεν πρόκειται για ΥΑ αλλά για απόφαση γ.γ. του ΕΟΤ. Και ναι, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στο τελικό κείμενο θα διευκρινίζεται ότι αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις (ακούμε για τα κάμπινγκ). Κοντός ψαλμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή