Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ρωσία: Το ψυχροπολεμικό κλίμα, το "στοίχημα" και οι "απειλές" για την Ελλάδα...

Μετά και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση στο διπλωματικό πεδίο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις αντιδράσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι από το κλίμα που θα διαμορφωθεί, εξαρτώνται πολλά και ειδικά για τη χώρα μας…




…αυτό που “καίει” αυτήν την περίοδο τον τουριστικό κόσμο και όχι μόνον, είναι πως θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αγορές στις οποίες έχουν επενδυθεί πολλά και υπήρχαν υψηλές προσδοκίες.
Το 2013, ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφθηκε τη χώρα μας για διακοπές έφθασε σε πρωτοφανή ιστορικά ψηλά, ξεπερνώντας το 1,3 εκατ. αφίξεις και από την Ουκρανία σχεδόν διπλασιάσαμε την κίνηση, φθάνοντας περίπου τις 200.000.
Όπως έχουμε αναφέρει προ ημερών, αυτήν τη στιγμή, ο ρυθμός των κρατήσεων από τη Ρωσία είναι εμφανώς μειωμένος, σε επίπεδο “παγώματος”, τόσο λόγω των εξελίξεων όσο όμως και τηση σημαντικής διολίσθησης που υπέστη το ρούβλι, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος ταξιδιών σε χώρες της ζώνης ευρώ.
Ωστόσο, ένας ικανός αριθμός κρατήσεων είχε μπει στα συστήματα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι και την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία και το “στοίχημα” τώρα είναι διπλό: αφενός μεν να επανέλθει ο ρυθμός κρατήσεων σε μία πιο φυσιολογική ροή, αφετέρου δε, να μην έχουμε ακυρώσεις.
Υπάρχει και μία άλλη πιθανή παράμετρος που έχει να κάνει με την ίδια την κατάσταση στην αγορά της Ρωσίας, δηλαδή τις πιέσεις που δέχονται από τη διολίσθηση στο ρούβλι οι tour operators, με τις πιθανότητες κάποιου "κανονιού" να αυξάνουν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που όλοι ελπίζουν ότι δεν θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ως καλύτερο σενάριο-στόχος, έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την κίνηση από τη Ρωσία στα ίδια, ή περίπου στα ίδια, επίπεδα με πέρυσι. Κάτι που δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε και για την Ουκρανία.
Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη κατάσταση στην “γειτονιά” μας, ευνοεί την Ελλάδα, υπό την έννοια, ότι οι άλλοι δύο κύριοι ανταγωνιστικοί προορισμοί εκτός ζώνης ευρώ, η Τουρκία και η Αίγυπτος αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας και σταθερότητας. Η Τουρκία, βέβαια, παραμένει πολύ ελκυστικός προορισμός, από πλευράς κόστους και διαδικασιών εισόδου.
Εκεί όπου τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο δύσκολα για την Ελλάδα, θα είναι τυχόν απόφαση της Ε.Ε. - στην οποία έχουμε και την Προεδρία αυτό το κρίσιμο διάστημα - να επιβληθούν κυρώσεις ως προς τις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις και φυσικά όχι μόνον στον τομέα του Τουρισμού. Επιπρόσθετα, είναι ξεκάθαρο ότι μία γενική ευρωπαική οδηγία και στάση στο θέμα της visa, θα περιορίζει σημαντικά και κάθε πιθανή προσπάθεια μονομερών ενεργειών για ενίσχυση της κίνησης, ως προς την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων (γιατί ακούμε ότι εξετάζονται τέτοιες παρεμβάσεις). 
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας. Και χρονολογικά, συμπίπτουν οι εξελίξεις με τις δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μόσχα, την IntourMarket και την MITT, που διοργανώνονται αυτές τις μέρες. Ακολουθεί δε και η διεθνής έκθεση στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων αυτών, θα έχουμε πιο σύνθετη εικόνα για την αγορά και τις πιθανές τάσεις και εξελίξεις.

Ευελπιστούμε και πορευόμαστε και θα από την πλευρά μας, θα μεταφέρουμε ό,τι μαθαίνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου