Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κίνα: Τα ράσα δεν κάνουν τον... θρησκευτικό τουρισμό

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσόστομου και του Γραμματέα, Αρχιμανδρίτη Σπ. Κατραμάδου, με τα κουστουμάκια τους στην τουριστική έκθεση BITE 2013 στο Πεκίνο. Και έχει ξεσπάσει “σάλος” σε ορισμένους...


...κύκλους, για το γεγονός ότι εμφανίστηκαν στην Κίνα χωρίς ράσα. Μεγάλο θέμα, με σχόλια, επικρίσεις, χαμός. Μόνον... αφορισμοί δεν έπεσαν ακόμα.
Και αντί να αναρωτηθούν πιστοί και μη, για το τι ακριβώς πήγαν να κάνουν εκεί - π.χ. να προωθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό σε μία χώρα όπου οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι απαριθμούν μερικές χιλιάδες (για 15.000 κάνουν λόγο τα σχετικά διαθέσιμα στοιχεία) στον πληθυσμό του 1,3 δισ.; - ασχολούνται με τα ράσα.
Οκ. Απλώς να επισημάνουμε ότι η Ορθοδοξία δεν περιλαμβάνεται στις θρησκείες που έχουν νομιμοποιηθεί στην Κίνα και οι οποίες είναι ο Βουδισμός, το Ισλάμ, ο Προτεσταντισμός, ο Καθολικισμός και ο Ταοϊσμός. 
Για τις Θρησκείες αυτές, υπάρχουν επισήμως καταγγεγραμένες και εξουσιοδοτημένες εκκλησίες, οι οποίες ελέγχονται και παρακολουθούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Κίνας.
Οι όποιοι Ορθόδοξοι Κινέζοι υπάρχουν, δεν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, παρά μόνον σε Πρεσβείες και άλλους ιδιωτικούς χώρους, αν και υπάρχουν τέσσερις συνολικά εκκλησίες σε όλη την Κίνα, εντός συγκεκριμένων χώρων που ανήκουν είτε σε διπλωματικές αποστολές, π.χ. Ρωσία ή άλλους φορείς.
Επομένως, ορθόδοξους ιερείς με ράσα να κυκλοφορούν ελεύθερα ανά την Κίνα, οι αρχές δεν δέχονται και δεν το επιτρέπουν. Τέτοιες παρουσίες εμπίπτουν στα περί προσηλυτισμού και με αυτά δεν παίζει κανείς στην Κίνα. 

Τόσο απλό είναι.

2 σχόλια:

  1. Μα πού τα βρίσκετε και τα γράφετε αυτά?!! Επικεφαλής/μέλος επίσημης αντιπροσωπείας ήταν ο Δωδώνης: λέτε να μην μπορούσε να εισέλθει στη χώρα ή να τον σταματούσαν στο τελωνείο για τα ράσα που φορούσε??
    Γούσταρε να κάνει τουρισμό φορώντας πολιτικά, αυτό είναι όλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσείς που τα βρίσκετε και (μας) τα λέτε αυτά; Ποιος "επικεφαλής", ποιας "επίσημης αντιπροσωπείας";Πλάκα μας κάνετε; Στην Κίνα δεν υπάρχει "επίσημος" αν δεν προσκληθεί από το κράτος. Και ναι, δεν θα μπορούσε να μπει έτσι με τα ράσα του και τα πετραχήλια του στην Κίνα, αφού είναι μέλος θρησκείας που δεν είναι νομιμοποιημένη. Για ρωτήστε να μάθετε, τι του ζήτησαν στην Κινεζική Πρεσβεία για να του δώσουν visa...
    Όσο για το αν πήγε για βόλτα και τουρισμό, σε αυτό θέλαμε να εστιάσουμε και εμείς και όχι στο αν μπορούσε ή δεν μπορούσε να φοράει ράσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή