Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Γνώμη: Τα σαράντα νησιά και τα... "σαράντα κύματα" της παραχώρησής τους


Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 40 νησιά και βραχονησίδες που σκοπεύει να παραχωρήσει η κυβέρνηση με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης, έως 50 ή 99 χρόνια, σε ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη. Τη λίστα...

...μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, με την επισήμανση ότι σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή έγινε με βάση  κριτήρια όπως η εγγύτητα στην ενδοχώρα και η πρόσβαση σε υποδομές.
Δύο αρχικά σχόλια από την πλευρά μας:
  • Πρώτον, ο γραφειοκρατικός, δημοσιονομικός και νομικός φόρτος που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να απλουστευθεί το θεσμικό πλαίσιο παραχώρησης και αξιοποίησης των νησιών αυτών, είναι απλά τιτάνιος. Και πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί... χθες! Και επειδή αφορά και ζητημάτων που άπτονται και των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα, κατανοεί κανείς και τη σοβαρότητα της παρέμβασης αλλά και το πόσο γρήγορα και σωστά πρέπει να υλοποιηθεί.
  • Δεύτερον, υπό την προυπόθεση των παραπάνω,  είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κοσμογονικής αλλαγής του καθεστώτος της, σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποιήσεων τουριστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα, πολύ απλά, βάζει υποψηφιότητα για να καταστεί εκ των κορυφαίων τουριστικών υπερδυνάμεων του κόσμου, με την τουριστική αξιοποίηση του Αρχιπελάγους της και των νησιωτικών της συμπλεγμάτων. Ο βαθμός επιτυχίας και θετικού αποτελέσματος για την εθνική και τις τοπικές οικονομίες, έγκειται σε σειρά παραγόντων που πρέπει να σταθμιστούν, όπως τα οφέλη που θα αποκομίζει το Κράτος και η οικονομία από τις παραχωρήσεις αυτές σε συνδυασμό και με την όποια πρόθεση αποτροπής μετατροπής των φυσικών αυτών παραδείσων σε κλειστά, στεγανά «clubs» ελαχίστων και εκλεκτών.
Αυτά προς το παρόν και παρακολουθούμε φυσικά όλοι με εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσοχή τις εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου