Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Εκκλησία: "Συνεταίροι" Δημόσιο για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Από τα μεγάλα ζητήματα, διαχρονικά, η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας και με αρκετές περιπτώσεις και πτυχές και στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων. Τώρα, ανοίγει νέο κεφάλαιο: Εταιρεία για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, «επ' ωφελεία τόσο των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου» συστήνουν το... 


...Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα των Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ).
Η διάρκεια της ΕΑΕΑΠ είναι 99 χρόνια, θα διέπεται από το νομικό καθεστώς για τις Α.Ε., ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο, που θα είναι 300.000 ευρώ, θα είναι κατά 50% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Αποκλειστικός σκοπός της ΕΑΕΑΠ είναι αξιοποίηση και η διαχείριση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα περιέλευσης στην ΕΑΕΑΠ των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση και άλλα νομικά πρόσωπα (μητροπόλεις, μονές, Αποστολική Διακονία κ.α.).
Τα έσοδα της ΕΑΕΑΠ (αντάλλαγμα από αξιοποίηση ακινήτων, τόκοι, μερίσματα κ.λπ.) θα αποδίδονται στο Δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα διάθεσης των συγκεκριμένων εσόδων της Αρχιεπισκοπής στην ΕΑΕΑΠ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, οι μετοχές της οποίας δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, θα είναι πενταμελές και θα ορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για θητεία πέντε ετών.
Ένα μέλος υποδεικνύεται από το υπουργείο Οικονομικών, ένα από το υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα τρία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα προέρχονται πάντα από τα τρία μέλη του Δ.Σ. που θα υποδεικνύει η Εκκλησία.
Οι βασικοί τρόποι εκμετάλλευσης των ακινήτων της Εκκλησίας θα είναι η εκμίσθωση και η παραχώρηση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια, της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους σε τρίτους.
Αντιθέτως, απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω της μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ' αυτών, όπως για παράδειγμα είναι η κυριότητα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα προωθήθηκε και διάταξη που προβλέπει την επέκταση της δυνατότητας εκμίσθωσης ακινήτων ιδρυμάτων και άλλων νομικών προσώπων, σε 50 + 50 έτη, ενώ διάταξη περί αξιοποίησης για τουριστικούς σκοπούς για τα ακίνητα ΟΤΑ και  Ιδρυμάτων, περιλαμβάνεται και στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου