Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έρευνα ΙΝΚΑ: Επτά στους δέκα Έλληνες, δεν "βλέπουν" διακοπές φέτος...

-Στο 80% το VFR!

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα της φετινής έρευνας του ΙΝΚΑ για τις διακοπές των Ελλήνων. Και μπορεί κάποια ποστοστά να φαίνονται εξωπραγματικά, σε κάθε περίπτωση όμως καταμαρτυρούν την έκταση της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως προς το θέμα των διακοπών η μέση ελληνική οικογένεια. Το βασικό συμπέρασμα...




...είναι ότι πολλοί Έλληνες θα μειώσουν περαιτέρω τη διάρκεια των διακοπών τους.
Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών από το 73% των ερωτηθέντων, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι οικονομικοί λόγοι (70%), ενώ άλλα αίτια είναι η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (20%), οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το υπόλοιπο 27% που θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, μεγάλο μέρος θα αρκεστεί σε ολιγοήμερο «διάλειμμα», έως πέντε ημέρες .
Παράλληλα, όπως καταδεικνύει η έρευνα του ΙΝΚΑ, το 80% των Ελλήνων στρέφεται πλέον σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ενώ μόλις το 20% προτιμά την λύση του ξενοδοχείου.
Οι Έλληνες διαμένουν:
  • σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 52%,
  • σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 28%,
  • σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 20%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφθεί.
Ειδικότερα, κατά το 2013 το 40% των παραθεριστών θα αρκεστεί σε τέσσερις ημέρες διακοπών, το 25% σε επτά ημέρες, το 20% σε 10 ημέρες, το 13% σε 15 ημέρες, ενώ μόλις το 2% θα απολαύσει διακοπές 20 ημερών.
Όσον αφορά το κόστος, το ΙΝΚΑ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
«Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά, ανάλογα με την τοποθεσία από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στην στεριά 120
ευρώ και στη θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί π.χ. Κρήτη Χανιά + 562 ευρώ έναντι 458 ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μίας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 50%.
Περί αισχροκέρδειας
Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο έρευνες του ΙΝΚΑ, οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές διαφορές, σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.
Το φαινόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες των οργάνων της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών.
Όμως, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, εκτός των τιμών, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-8 Ιουλίου 2013, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 545 άτομα.

1 σχόλιο: